Glas Javnosti

Odluka Prištine politička: Milion evra šteta na dnevnom nivou

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić izjavio je da će "mere reciprociteta" potpuno zaustaviti trgovinu.

On je ocenio da poslednji potez Prištine predstavlja par ekselans političku odluku koja će izazvati veliku štetu.

Doći će do dodatne štete, jer se 60 odsto ukupne robe, što se tiče sirovina, uvozi iz Srbije, a krajnju cenu plaćaju potrošači, rekao je ministar.

Ljajić je ukazao da je juče 20 kamiona čekalo na Merdaru, a 40 na Rudnici. Dodaje da je milion evra šteta na dnevnom nivou.

"Neka roba je išla na Kosovo, imali su interes da je prodaju, a sada će sve stati, na godišnjem nivou 500 miliona evra će biti šteta", kaže Ljajić.

Govoreći o tome da li će mere biti ukinute, Ljajić kaže da veruje da će biti suspendovane na četiri meseca, i da od toga zavisi dalji epilog.

"Politička šteta je ogromna, zaustavljene su regionalne inicijative, Cefta je na infuziji, trgovina treba da ide bez obzira na nerešen status Kosova", rekao je Ljajić.

"Bili smo spremni da razgovaramo o vancarinskim barijerama", kaže Ljajic i pojašnjava da se to odnosi na akcize na brašno i blokovsku robu, ali da Beograd nema sagovornika u Prištini jer su odluke politickog karaktera.

Ne veruje da ce se nešto pozitivno desiti za cetiri meseca. Ljajić smatra da su u ovoj atmosferi pozicije dijametralno suprotne i da nema politickog autoriteta koji može da stane iza ovoga.

"Ovo je jedna ozbiljna kriza autoriteta kada govorimo o EU i drugim organizacijama", smatra Ljajić.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je juče u emisiji "Oko ekonomije" da je poruka da ako oni priznaju "Republiku Srbiju", mi moramo da priznamo samoproglašenu "Republiku Kosovo".

"Videcemo da li je ovo taktička ili dugoročlna mera - ovaj reciprocitet. Albanci sve rade u dogovoru, oni uvek igraju toplo-hladno. Ovo je stvaranje osnove da nova vlada ima bolju startnu poziciju pred eventualni nastavak razgovora sa Beogradom ", ocenio je Drecun.

Ukazuje da je važno kakav će nova kosovska vlada zauzeti stav o taksama i reciprocitetu, jer u takozvanoj vladi će biti DSK, koji se zalaže da se postupi kako kaže Vašington. "Ne znam kakav ce biti kompromis, jer tu je i Haradinaj", kaže predsednik Odbora za KiM.

Drecun smatra da se na ovaj način zavode ekonomske sankcije, a mera je i politička, jer žele da iskoriste situaciju da odugovlač.

Prema njegovim rečima, Albanci su ohrabreni i preko "duboke države" i preko politike Nemačke.

"Šta smo mi, nemojmo da govorimo o recipročnim merama", kaže Drecun.

Drecun istice da štetu trpe građani zbog povećanja cene namirnica, a šteta je što ne može da se ide na dijalog, razmena je bila izmedu 400 i 500 miliona evra godišnje.

Drecun kaže da ako budu ukinute takse, bice znak da Priština želi nastavak dijaloga, ili će se "služiti politickim smicalicama" do izbora novog predsednika SAD.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR