Glas Javnosti

ОЧЕКИВАНО: Велика Британија није ставила тему Косова и Метохије на дневни ред Савета безбедности; Русија и Кина инсистирају на "косовској седници" у августу

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 02.08.2018.

Велика Британија, председавајућа СБ УН у августу, није ставила Косово на дневни ред тог тела УН, потврдио је министар спољних послова Ивица Дачић. У програму рада који је објављен на сајту Уједињених нација нема Косова.

"Нису га уврстили у програм рада, али ће рећи да се консултације настављају са циљем да дође до договора, јер Русија и Кина чврсто траже да седница о Косову буде у августу. Тако да ће се још разговарати", рекао је министар Ивица Дачић за ТВ Прва.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је у уторак ову намеру Велике Британије окарактерисала као "неозбиљну" и "политички неискрену".

Како је објаснила, Велика Британија, која излази из Европске уније, инсистирала је да буде домаћин последњег самита Берлинског процеса, где се расправљало о ситуацији на Западном Балкану и регионалној стабилности, а с друге стране, сматра да Косово није питање за Савет безбедности. Косово је, нагласила је у уторак Брнабић, важно за стабилност региона и зато не може неко тражити да буде домаћин самита Берлинског процеса, где се о томе расправља, а да се, истовремено, тврди да је то питање небитно.

Министар спољних послова Србије је крајем маја скренуо пажњу Великој Британији да Србија неће гледати благонаклоно ако до тога дође, а овај став Београда пренео британском амбасадору у Србији Денису Кифу, као и дипломатским представницима Британије у УН.

Подсетимо, седнице Савета безбедности УН о Косову, на којима се разматра извештај генералног секретара, одржавају се свака три месеца. Последња траква седница одржана је 14. маја.

На претходној седници представници Шведске, Британије, Француске, САД, Пољске и Холандије навели да је време да се промени формат расправе о косовској кризи у седишту УН и динамика седница о Косову, а били су и за смањење буџета мисије УН на Косову (Унмик) тврдећи да ситуација на Косову не представља стварну претњу по међународни мир и безбедност.

Београд сматра да питање Косова није решено и да ситуација на терену указује на неопходност даљег присуства и ангажман Унмика у несмањеном обиму и непромењеном мандату.

Промени формата одржавања седница Савета безбедности УН оштро су се тада супротставиле Русија, Кина и Србија.

Савет безбедности је од 10. јуна 1999, када је усвојена Резолуција 1244, редовно разматрао извештаје генералног секретара УН о стању на Косову.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR