Glas Javnosti

Небојша Павковић: Милошевић ми је помогао да га не издам, Коштуницу бих (наводно) испоштовао

Politika
Autor: Глас јавности / од 17.09.2018.

Из затвора у Финској, у опширном интерјуу, пензионисани генерал Небојша Павковић говори о 5. октобру, Милошевићу, Младићу, Ђинђићу, Коштуници... Пензионисани генерал Небојша Павковић, осуђен је према хашкој оптужници на 22 године затвора због ратних злочина на Косову.

Генерал пуковник Небојша Павковић, некадашњи начелник Генералштаба тврди да не би извео војску и тенкове у време петооктобарских промена чак и да му је то наредио тадашњи председник СР Југославије Слободан Милошевић!

Бивши комадант Приштинског корпуса за време разбијања сепаратистичке побуне на Косову и Метохији 1998. године и командант Треће армије у току одбране од агресије НАТО-а 1999. године, каже да би се оглушио о наређење Врховног комаданта о извођењу војске на улице 5. октобра, али да Милошевић тако нешто никада није тражио.
- Није мени Милошевић издао неко нарађење које сам ја њему одбио. Можете да издате неког кад вам он нареди, кад тражи нешто од вас, а ви то нећете да урадите. Чак и да ми је наредио да употребим војску, ја је не бих употребио. Не могу да употребим војску, да изведем тенкове на народ. Јер, у том тенку се можда налази возач чија је мајка или сестра на улицама града. И то је било потпуно јасно. Није била угрожена држава, није био угрожен интегритет, није претио братоубилачки рат - констатовао је Павковић.

Према његовим речима, он није издао Милошевића, како се то обично интерпретирало у јавности.


- Да изведем тенкове да бих заштитио интересе једног човека како год се он звао, па за то би сутра требало одмах да ме обесе на Теразијама. Милошевић то није тражио и ја нисам издао Милошевића. Јер, он да је хтео војску, он би извео Гардијску бригаду. Ал он је био довољно паметан човек да то зна. И не треба бацати љагу ни на њега, ни на мене ни на војску - навео је Павковић.


Иако је обавеза војске да чува уставни поредак земље, Павковић у једном тренутку наводи да би одбио наређење Милошевића о извођењу војске на улицу, да би касније у интервјуу тврдио како је био спреман да спречи Милошевићево хапшење, али овај пут није добио никаква наређења у вези са тим од тадашњег председника Србије, Војислава Коштунице.


"Рекао сам Коштуници - Наредите и спречићемо изручење Милошевића" - наводи Павковић.


ДСС је 2002. године оптужио Павковића за умешаност у сумњиве послове око промета цигарета, злоупотреба 603. позадинског пука ВЈ и неправилности у раду.
Бивши председник СРЈ, Слободан Милошевић умро је у притворској једини у Хагу, генерал Павковић и даље Служи затворску казну, Војислав Коштуница је неприметан у јавности одавно.

На политичкој сцени Србије, данас је и даље подмладак истих оних странка које заправо владају већ готово тридесет година уз опште "прелетање" из странке у странку.  О О "петооктобарцима" који су се само спојили са претходницима, а који су учествовали у хапшењу Милошевића, рапродаји државне имовине, економском разарању државе након 5. октобра нико не проговара ни реч, нити их гони по било ком основу.

Глас јавности / од 17.09.2018.

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR