Glas Javnosti

НЕ БРИНИТЕ, ИМА ЈОШ: Многи политичари заборављају да Косово није једини услов за чланство Србије у ЕУ

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 22.10.2018

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да решење косовског питања није једини услов за чланство Србије у Европској унији, иако Београд треба да закључи и трајно примени правно обавезујући споразум с Приштином који мора да доприноси стабилности региона.

"Изгледа да многи, укључујући политичаре, имају утисак да је решење у вези с Косовом једини предуслов на путу Србије ка ЕУ. То није случај. Спровођење реформи у области владавине права, основних права и доброг управљања остаје у сржи процеса проширења", рекао је Хан у интервјуу за "Вечерње новости".

Указао је да ниједна држава не може да приступи Унији без решавања отворених билатералних питања и додао да за Србију то значи да треба да "закључи и трајно примени правно обавезујући споразум с Приштином".

Европски комесар је рекао да у дијалогу Београда и Приштине "трајни договор подразумева изводљиво, одрживо и реално решење, у складу с међународним правом и правним тековинама ЕУ".

"Било који споразум мора да буде специфичан и кројен по мери, да не ствара преседан и да доприноси регионалној стабилности и путу региона у ЕУ. Истовремено, ЕУ не спекулише о могућим елементима коначног правно обавезујућег споразума", казао је Хан.

Он је додао да процеси унутрашње реформе у ЕУ, односно њеног јачања, и рад са земљама кандидатима на њиховој спремности да постану чланице Уније, "могу и треба да теку паралелно".

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR