Glas Javnosti

LAJČAK TRAŽI KOMPROMIS: Ako se Beograd drži svog, a Priština svog ustava, onda nema DIJALOGA

Politika
Autor: Glas javnosti

Nema normalizacije odnosa i dogovora bez ZSO jer Brisel ne može da prihvati slovo ustava kao "crvenu liniju", što znači da i Beograd i Priština moraju napraviti kompromis u vezi sa ustavom.

- Ako se Beograd drži svog, a Priština svog ustava, onda nema prostora za dijalog - rekao je Lajčak koji kaže da pretpostavlja i da smo danas bliži formiranju ZSO pošto je to deo sveobuhvatnog sporazuma.

Na pitanje da li EU smeta što je bila posrednik u postizanju sporazuma, a posle sedam godina postoje odredbe koje nisu ispunjene, Lajčak odgova "apsolutno".

- Zato smo promenili pristup i pregovaramo o sveobuhvatnom sporazumu koji treba da proces dovede do kraja i da se bavi pitanjima koja dosad nisu razmatrana i da se primeni ono što nije, poput ZSO. Ne želimo ovo da do u nedogled produžavamo. Verujemo da posle 10 godina treba da dođemo do kraja - smatra Lajčak.

Prema njegovim rečima, dijalog mora da bude pravedan, i dve strane će potpisati samo onaj sporazum koji im odgovara.

Formiranje ZSO i sprovođenje sporazuma

Na pitanje da li smo sada zaista bliži formiranju ZSO Lajčak je rekao da "pretpostavlja da jesmo pošto je ovo deo sveobuhvatnog sporazuma o kome pregovaramo i jasno je naznačeno da ZSO mora da se formira prema sporazumima postignutim 2013. i 2015. godine".

Dodao je da je u Prištini imao brojne sastanke, a poruke sa svih njih je da ono što je potpisano mora da se sprovede tako da će ZSO biti na agendi po planu.

- U početku odredba o ZSO trebalo je smesta da se sprovede, a sad je ostala kao deo sveobuhvatnog sporazuma. To je velika promena - napominje.

Rekao je da ne možemo menjati prošlost već da budemo sigurni da ono što nije urađeno bude sada sprovedeno.

- Dogovori su tu, sledeće je usvajanje Statuta koji definiše parametre Zajednice. Prema Briselskom sporazumu, Statut ZSO moraju da prihvate obe strane i Evropska unija. Dokument mora da se predstavi u Briselu delegacijama obe strane i EU, a to se još nije desilo - rekao je Lajčak i dodao da je juče predsednik Srbije podsetio da Statut već postoji.

Upitan kako je moguće formiranje ZSO kad očigledno postoje dva stanovišta o tome kakva ovlašćenja treba da ima, Lajčak je rekao da kad nema primene, postoje komentari.

- Ljudi umesto da sprovode ono što je dogovoreno oni pričaju o tome. To ne pomaže i zato treba da pređemo na primenu. Statut će definisati šta je ZSO, a to je na dvema stranama, nije na EU da odlučuje i nameće. Nama je važno da to bude u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU - rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da ni on ne zna šta znači to što se u sporazumu kaže da ZSO treba da ima "pun nadzor", na engleskom "exercise full overview", i da u diplomatiji postoji izraz konstruktivna dvosmislenost.

- Postoji fraza u Beogradu i Prištini koje drugačije tumače i sada pokušavamo da izbegnemo bilo kakvu dvosmislenost i da imamo punu jasnoću kako će se primeniti - ko će je sprovesti i kada - rekao je on.

Ustav nije biblija

Na konstataciju da je rekao da su pred svima emotivne odluke koje podrazumevaju i promene ustava i pitanje da li će se u tom kontekstu menjati ustav vlasti u Prištini, Lajčak kaže da je poruka njegovim sagovornicima u Prištini da ustav nije Biblija.

- Ako ste ušli u ovaj dalekosežni proces onda morate biti spremni da menjate ustav. Kada i kako, to će biti vidljivije na kraju procesa - kazao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je partner EU u pregovorima premijer Avdulah Hoti i da je vlada ta koja je odgovorna za procese.

- Već sam naučio da ne obraćam previše pažnje na izjave iz regiona koje se tiču EU, jer su one vrlo često za lokalnu upotrebu. Važno je ono o čemu se govori u Briselu i to je deo dijaloga - navodi Lajčak.

Rekao je i da postoje brojni zaključi Evropskog saveta koji jasno povezuju ovaj proces sa budućnošću evrointegracija.

- U jednom od pregovaračkih poglavlja, poglavlju 35, jasno se govori o normalizaciji odnosa. Postoji toliko formalnih veza, želim da vidim i verujem da napredak u dijalogu automatski znaci, ili bi trebalo da znaci, vidljiv napredak i na evropskom putu Srbije - rekao je Lajčak.

Odgovarajući na pitanje da li je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu pomoglo dijalogu, Lajčak kaže da EU podržava svaku aktivnost koja pomaže posredovanju u dijalogu.

- Važno je da se poštuje da EU ima mandat UN da vodi proces koji ima dva glavna cilja - normalizaciju odnosa i napredak na evropskom putu - rekao je on i poručio da "niko drugi to ne može da uradi osim EU".

Prema njegovim rečima, EU svaku aktivnost trećih strana meri kroz to da li je postignut napredak u oba ta cilja.

- Sastanak u Vašingtonu i potpisani dokument dali su pomešanu sliku. Ima napretka kao to što je srpska strana pristala da se premesti u nove prostorije na prelazu Merdare koji je izgradila EU, a sa druge strane preduzete su individualne obaveze u suprotnosti sa zajedničkim stavom EU kao kada je reč o Jerusalimu - rekao je Lajčak koji je dodao da se ne bi prihvatio posla da ne veruje da je opipljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine moguće napraviti.

(Glas javnosti/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR