Glas Javnosti

Lajčak: Realno je da Srbija i Kosovo postignu sporazum do marta

Politika
Autor: Glas Javnosti

Specijalni izaslanik Evropske unije za diijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, izjavio je da je on diplomata i da priznaje sve odluke međunarodnih organizacija pa i Međunarodnog suda pravde, da odlukom o proglašavanju nezavisnosti Kosova nije pogaženo međunarodno pravo.

On je, za prištinsku televiziju Klan Kosova, rekao da su njegove izjave protiv nezavisnosti Kosova izrečene tokom 2009. godine, godinu dana pre odluke Međunarodnog suda pravde. 

"Ja poštujem odluku MSP koji kaže da to nije bilo gaženje međunarodnih zakona i to je promenilo situaciju. Ja sam diplomata i naravno da poštujem međunarodne institucije i odluke MSP su nešto što svi treba da poštuju. Najznačajnije je da dolazim otvorenog uma, nemam tajnu agendu i donosim svoje iskustvo kako bi rešili nerešene probleme između Kosova i Srbije", kazao je on. 

Upitan o izjavama premijera Kosova u ostavci Aljbina Kurtia da postoji spreman tajan sporazum Kosova i Srbije, koji samo treba potpisati, Lajčak kaže da nikada nije čuo za takav sporazum. 

"Neću da spekulišem, ja to ne radim. Ja nisam video takav sporazum niti mi je neko rekao da ima takav sporazum. Ja radim samo sa činjenicama, imamo jasnu agendu, imamo dijalog i znamo koji je naš cilj. Špekulacije ostavljan drugima, ja sam u potpunosti fokusiran na ono što imam pred sobom, to je dijalog, što je i moj mandat“, kazao je on.

Kaže da je EU jasno stavila do znanja da od Kosova i Srbije očekuje da se uzdržavaju od bilo kakvih aktivnosti koja potencijalno mogu pogoršati situaciju, jer "želimo da stvorimo atmosferu za pozitivan rezultat dijaloga i to su naša očekivanja". 

Lajčak smatra da je realno očekivati da se sporazum Kosova i Srbije postigne do marta sledeće godine, ali da nije najbitnije da li će to biti u martu ili aprilu, ono što je značajno je "kvalitet tog sporazuma". 

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR