Glas Javnosti

Kurtijev predlog za članove delegacije "ništavan"

Politika
Autor: Glas Javnosti

Kancelarija za saradnju s medijima predsednika Kosova Hašima Tačija reagovala je danas na najave premijera u ostavci, Aljbina Kurtija, za sastav kosovskog političkog tima za pregovore sa Srbijom ustvrdivši da je lista sa predloženim članovima tog tima „lična želja premijera u ostavci i ništa više“.

U saopštenju iz kabineta predsednika Kosova se navodi „da se odlazeći premijer nije konsultovao sa predsednikom kao vodjom spoljne politike“, a Aljbin Kurti je optužen za kršenje „ustavne hijerarhije“.

Kako ocenjuje kabinet predsednika Kosova „razrešeni premijer je izgubio legitimitet za predvodjenje delegacije (za pregovore sa Srbijom) glasovima apsolutne većine predstavnika naroda u Skupštini Kosova i ne može da se obaveže u ime institucija Republike Kosovo ili u ime vlade u ostavci“.

Shodno tome, navodi se u saopštenju, lista delegacije koju je predložio smenjeni premijer „ostaje njegova lična želja i ništa više“.

Premijer Kurti je saopštio da će on shodno Ustavu i odluci Ustavnog suda Kosova predvoditi delegaciju Kosova i dijalogu sa Srbijom.

Prema predlogu Aljbina Kurtija predvidjeno je da članovi delegacije za pregovore sa Srbijom budu predsednik Kosova Hašim Tači, predsednica parlamenta Vjosa Osmani i predstavnici svih političkih stranaka zastupljenih u kosovskom parlamentu.

Ustavni sud Kosova je na pitanje ko treba da vodi dijalog izmedju Kosova i Srbije ustvrdio da je to pravo premijera i da je uloga predsednika Kosova u tom procesu savetodavna.

Izvor: Danas

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR