Glas Javnosti

Kurti: Namera Tačija da formira vladu bez izbora neustavna

Politika
Autor: Glas Javnosti

Premijer tehničke vlade privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, upozoro je kosovskog predsednika Hašima Tačija da je neustavna njegova namera da formira novu vladu bez raspuštanja parlamenta i novih izbora kada se za to budu stvorili uslovi, odnosno po završetku pandemije.

“Vi i neke političke stranke pokušavate da nametnete neustavan način rešavanja aktuelne političke situacije”, naveo je Kurti u pismu Tačiju, prenela je RTK.

Kurti kaže da žali zbog toga što Tači otvoreno iskazuje nameru da formira novu vladu bez raspisivanja izbora što je, smatra, direktno kršenje ustava i odluke ustavnog suda.

Kurti misli da Tači i njegove nadležne službe nisu dobro protumačile ustav i odluku ustavnog suda i ističe da nije u nadležnosti kosovskog predsednika da procenjuje interese političkih partija, već da, kako kaže, “štiti državne interese”.

Prema njegovim rečima, Tači je prekršio ustav i kada je održao konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka radi dogovora o mogućnosti prevazilaženja aktuelne političke krize.

Podseća Tačija da se tim konsultacijama odazvao, ali u svojstvu “aktuelnog premijera”, te da su s njim bila i dva savetnika, koji nisu članovi Pokreta Samoopredeljenja.

Tači je od Kurtija ranije tražio da kao stranka sa najvećom podrškom na oktobrrskim izborima predloži novog kandidata za formiranje prištinske vlade, nakon što je aktuelnoj vladi izglasano nepoverenje.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR