Glas Javnosti
posta

JARINJE I BRNJAK, KONAČNO, PROHODNI Priština spremila 300.000 tablica

Politika
Autor: Glas javnosti

Od jutros, tačno u osam sati, normalizovan je saobraćaj na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, a vozila prolaza sa nalepnicama koje prekrivaju specifičnih delova registarskih oznaka.

Kolona vozila iz pravca iz pravca Raške ka Leposaviću je oko dva i po kilometra, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Na severu Kosova i Metohije raspoređeni su vojnici Kfora i oni će tu ostati naredne dve nedelje. Euleks je ranije saopštio da je situacija na prelazima stabilna i da će kontrolisati da li se nalepnice koriste.

Rad na prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca centralne Srbije privremeno je bio obustavljen do jutros, kako bi se izvršila priprema sistema za režim nalepnica. Saobraćaj se tokom vikenda odvijao neometano samo iz pravca južne pokrajine ka centralnoj Srbiji.

Povlačenjem specijalaca ROSU i raspoređivanjem pripadnika misije Kfora, kao i uklanjanjem barijera sa Jarinja i Brnjak, u subotu je završena prva faza sprovođenja sporazuma o registarskim oznakama, postignutim u Briselu 30. septembra.

Druga faze sporazuma, čija primena je počela jutros, podrazumeva izdavanje nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama koje izdaju privremene institucije samouprave u Prištini.

Građanima su na svim administrativnim prelazima dostupne nalepnice, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju, o čemu mogu očekivati i asistenciju policijskih službenikana samim prelazima.

Iz Kancelarije za KiM ističu da je obezbeđen dovoljan broj nalepnica za sprovođenje sporazuma. Iz Prištine je saopšteno da imaju 300.000 kompleta nalepnica koje će od danas biti u upotrebi.

Jednostrana odluka Prištine o obaveznoj zameni registarskih tablica, pokrenula je protest Srba koji su od 20. septembra blokirali prelaze Jarinje i Brnjak.

(Glas javnosti/RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR