Glas Javnosti

Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije: U SREBRENICI se desio ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI, a ne GENOCID!

Politika
Autor: Glas javnosti

Tokom 1992. i 1995. godine u i oko Srebrenice se vodila borba između srpskih i bošnjačkih snaga što je rezultiralo sa nekoliko hiljada izgubljenih života na obe strane.

U tom periodu snage armije BiH počinile su etničko čišćenje srpskog stanovništva na teritoriji od više od 800 kvadratnih kilometara, rekao je Gideon Grejf, predsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine na predstavljanju izveštaja Komisije u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

 Komisija je takođe procenila da je između 1.500-3.000 bošnjačkih vojnika pogubljeno na više različitih lokacija od strane srpskih snaga.

Odmeravajući sve činjenice, Komisija nije pronašla nameru u akcijama VRS da u potpunosti ili delimično unište muslimansko stanovništvo. Ovo se zasniva na činjenici da su većina poginulih bili pripadnici ArBiH. Komisija je uverena da zbog težine počinjenog zločina ova ubistva predstavljaju zločin protiv čovečnosti, a ne zločin genocida, rečeno je na predstavljanju izveštaja.

„Vlada RS nam je dala potpunu slobodu i prihvatila da će snositi sve odgovornosti i posledice. Izveštaj sadrži nalaze Nezavisne komisije koja sadrži informacije o progonu svih naroda“, rekao je predsednik komisije Gideon Grejf.

Kako navodi, pored korišćenja dokumentacije koja im je bila dostupna, korišćene su i sudske presude, piše N1.

„Analiza medijskog sadržaja je takođe izvedena, koja je obuhvatila analizu medijskih izveštaja pred početak rata u Bosni kao i tokom rata. Ono što se može zaključiti da se genocid u Srebrenici nije dogodio, ali Komisija priznaje da je na hiljade zarobljenika bila pogubljeno. U skladu sa članom 6a rimskog statuta zločini u Srebrenici se ne mogu smatrati genocidom“, kaže Grejf.

Navodi da se termin genocid se ne može koristiti olako.

Svaka vojska u tom slučaju bi bila genocidna, svaki sukob bi bio genocidan. Izveštaj komisije ima za cilj da utiče na pomirenje i nema za cilj da marginalizuje žrtve i zločine i saoseća sa svim žrtvama tog rata“, rekao je Gideon Grajf i dodaje da Komisija predlaže iniciranje otvorenog dijaloga između žrtava i počinioca zlodela u tom delu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR