Glas Javnosti

ИВИЦА И МАРИЈА: "Нисам ћерку запослио у Министарству преко везе, зашто би уопште конкурисала да је то истина?"

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 17.07.2018.

Након недавно завршеног конкурса Министарства спољних послова, у радни однос на одређено време од годину дана примљено је 10 кандидата, међу којима је и Марија Тончев, ћерка Ивице Тончева, државног секретара у том министарству.

Једна од кандидаткиња која није прошла на конкурсу послала је Данасу документацију о избору кандидата и решења о њиховом пријему, односно одбијању, међутим, у нима нема ничег спорног, пише овај лист.

Марија Тончев је испунила све критеријуме за конкурс, прошла шест кругова тестирања, што усмених што писмених, и са највишим резултатима испунила услове за приправнички стаж у МСП-у, наводи Данас.

Писмени и усмени тестови обављени су из области спољне политике, међународних односа, међународног права и система државне управе РС. Затим је следила психолошка провера кандидата, познавање рада на рачунару и провера знања и вештине комуникације.

Ивица Тончев каже за Данас да се његова ћерка годину дана припремала за ово, чак и против његове воље, јер јој је жеља да се бави дипломатијом.

"Она се школовала у Бечу, где је дипломирала економију на америчком универзитету "Њебстер" на енглеском језику. Сем немачког и енглеског, говори руски и шпански, а служи се и француским. Прошла је шест кругова тестирања на конкурсу Министарства. Да сам желео да је запослим "преко везе", зашто би уопште конкурисала", каже Тончев.

Он додаје да је Марија радила при Мисији ОЕБС-а у Бечу и да је крајем прошле године дипломирала на Дипломатској академији при МСП-у.

"Да сам се ја ишта питао, она би остала у Бечу и са својим квалификацијама могла би да ради у било којој фирми за велику плату, а не за 50.000 динара да буде приправник у Министарству спољних послова. И још да јој се име провлачи по медијима. С друге стране, да ли то значи да она не треба да ради оно што воли и жели, само зато што је моја ћерка", истиче Тончев.

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић каже за Данас да запошљавање сродника у државним институцијама не мора нужно да указује на непотизам.

"Да је примљена мимо конкурса, или запослена само након разговора за посао, могли би да причамо о сумњивим околностима. Овако је све транспарентно, а наравно, свако ко мисли да је оштећен има право да се обрати надлежним институцијама, првенствено Агенцији за борбу против корупције", каже Ненадић.

Конкурс Министарства спољних послова расписан је у марту, а тестирања су обављена у априлу и мају.

Од 213 пријава, шест је одбачено као неблаговремено, а 70 као непотпуно. Резултати тестова свих кандидата налазе се у Министарству спољних послова.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR