Glas Javnosti

ИВИЦА ДАЧИЋ ЗАПРЕТИО БРИТАНЦИМА: Нећемо бити благонаклони ако укинете седнице о Косову у УН

Politika
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 25.05.2018.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, према писању "Новости", упозорио Британију због њиховог става да се седнице СБ УН о Косову прореде.

Према писању тог листа, Дачић је британском амбасадору у Србији скренуо пажњу да Србија неће гледати благонаклоно ако Велика Британија, у августу, када буде председавала Савету безбедности УН на дневни ред буде ставила питање проређивања или укидања јавних седница о стању на Косову и Метохији.

Према информацијама листа, Дачић је овај јасан став Београда пренео и дипломатским представницима Уједињеног Краљевства на Ист Риверу.

Наша страна резонује да је позиција Британије према седницама око КиМ недопустива, тим пре што ће они у јулу бити домаћин Самита Европска унија - Западни Балкан где ће се опет заложити за стабилност региона који управо они најављеним дипломатским акцијама - угрожавају, пишу "Новости".

Седнице СБ УН о Косову, на којима се разматра извештај генералног секретара о стању на КиМ, одржавају се свака три месеца.

Извештаји су, према резолуцији СБ 1244 обавезни, мада се у њој не прецизира колико често треба да се подносе, већ стоји да то треба да буде "у одговарајућим временским интервалима".

Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији на последњој седници СБ УН придружиле су се још четири западне чланице Савета безбедности у залагању за промену формата седница тог тела посвећених Косову, чему су се успротивиле Русија, Кина и Србија.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR