Glas Javnosti

Haradinaj Lajčaku: Ne smatram potrebnim telefonski razgovor

Politika
Autor: Glas Javnosti

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj uputio je pism specijalnom izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku.

Haradinaj je ocenio da je "nova energija SAD za Kosovo" povećala nade da će se dijalog Kosova i Srbije okončati medjusobnim priznanjem u postojećim granicama, i naveo da "posredovanje EU pod rukovodstvom SAD" vidi kao pozitivno.

"Stav ABK o dijalogu ostaje nepromenjen. Dijalog pod posredstvom EU koji je vodila bivša visoka predstavnica Federika Mogerini je odstupio od tema suštinskog značaja, dovela u pitanje dostignuća Kosova i ozbiljno oštetila kredibilnost EU da dalje posreduje dijalogom. Još više sadašnji pristup visokog predstavnika Jozefa Borela i vas (Lajčaka) vidim kao pokušaj da se oteže konačni sporazum i da se dijalog vrati u beskonačan proces", napisao je Haradinaj.

On je kazao da ne smatra potrebnim telefonski razgovor koji mu je Lajčak predložio u pismu od 9. aprila.

Haradinaj je konstatovao da je Kosovo pozdravilo ulogu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Markona da se lično angažuju za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, ali ukazuje: "Stalno sam bio glasan i jasan u traženju aktivne uloge SAD u dijalogu".

"Sada, situacija s novom energijom SAD za Kosovo je povećala nade da dijalog Kosovo Srbija, koji je trajao više od jedne decenije će se okončati medjusobnim priznanjem u postojećim granicama. Ipak posredovanje od EU pod rukovodstvom SAD vidimo kao pozitivno", napisao je Haradinaj.

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR