Glas Javnosti

Дипломатски јуриш Србије

Politika
Autor: Глас јавности / Политика / од 21.08.2018.

Председник Републике наредних месеци састаће се са готово свим најважнијим светским државницима, а социолог Владимир Вулетић указује да би требало видети какви су ставови на глобалном плану око могућег решења косовског питања

Посета Ивице Дачића Сочију и разговор са Сергејом Лавровом може се разумети и као припрема за важан састанак шефова држава – Александра Вучића и Владимира Путина, највероватније 15. септембра, у Москви. Двојица министара спољних послова ће разговарати, како је најављено, о билатералној сарадњи, регионалним и међународним темама, а једна од најактуелнијих, која се, уосталом, може третирати кроз све ове три категорије јесте она која се тиче Косова и Метохије. То питање ће, претпоставља се, бити и главна тема разговора Вучића и Путина, као што ће, сигурно је, бити главни мотив свих Вучићевих разговора са светским државницима у наредном периоду.

Треба видети какви су ставови на глобалном плану око могућег решења косовског питања, указује за „Политику” социолог Владимир Вулетић наводећи да то решење, које се очекује до краја ове или почетком следеће године, не зависи само од нас. Нити само од косовских Албанаца. Много се интереса, и регионалних играча и светских сила, прелама на овом питању, истиче Вулетић. Свестан тога, као и чињенице да само уз сагласност великих сила може бити обезбеђено одрживо решење за КиМ, шеф дипломатије Ивица Дачић је, после сусрета са шефицом дипломатије Гане, рекао да бисмо „навише волели да земље које нису из овог региона, прате тај процес и подрже решење до којег дођемо”.

Пре велике станице у Русији, на Вучићевој дипломатској траси у току следећег месеца налази се Брисел и сусрет са Хашимом Тачијем у наставку дијалога Београд–Приштина.

Глас јавности / Политика / од 21.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR