Glas Javnosti

DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: U Briselu se otvaraju ove tri teme

Politika
Autor: Glas javnosti

Posle potpisivanja ekonomskog sporazuma u Beloj kući, izemđu Beograda i Prištine, sledi nova runda pregovora u Briselu, na ekspertskom nivou, gde će biti pokrenute tri nove teme

Četvrta runda dijaloga Beograda i Prištine održaće se tokom vikenda u Briselu na ekspertskom nivou, a za ponedeljak je planiran sastanak na visokom nivou, na kojem će lideri dve strane, u prisustvu Žosepa Borelja i specijalnog EU predstavnika Miroslava Lajčaka, otvoriti tri nove teme, saznaje Tanjug u Briselu.

Ekspertski timovi nastaviće danas razgovore o već pokrenutim pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima. Očekuje se da im se u nedelju, po povratku iz Vašingtona, priključe šefovi pregovaračkih timova Marko Đurić i Skender Hiseni.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug je rečeno da EU posrednici u dijalogu žele da tokom subote i nedelje na ekspertskim razgovorima postignu dogovore o već započetim temama, kako bi lideri u ponedeljak mogli da otvore tri nove teme razgovora.

- Kao deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, sastanak na viskom nivou u ponedeljak baviće se aranžmanima nevećinske zajednice i rešavanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine - najavio je portparol EU Peter Stano.

Stano je potvrdio da će u ponedeljak 7. septembra šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni EU predstavnik Miroslav Lajčak biti domaćini srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Avdualhu Hotiju na novoj rundi visokog političkog dijaloga Beograda i Prištine.

- Naša očekivanja od ovog sastanka u Briselu su da će partneri nastaviti svoje razgovore. U pitanju je već treći sastanak na visokom nivou. Nadamo se da ćemo nastaviti ovaj pozitivni dinamizam i napredovati u rešavanju otvorenih problema i približavanju rešenja za sva otvorena pitanja kroz mogući konačni pravnoobavezujući dogovor o normalizaciji odnosa - kaže Stano.

U Briselu se nezvanično može čuti da EU posrednici planiraju da intenziviraju dijalog Beograda i Prištine tako što će se eksperti sastajati svakih 10 dana, a lideri - svake tri nedelje.
 

(Glas javnosti/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR