Glas Javnosti

Da li će ALBANIJA kao članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija lobirati za NEZAVISNOST KOSOVA?!

Politika
Autor: Glas javnosti

Albanija će od 1. januara biti jedna od 10 privremenih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. I pre nego što je izglasana u to telo, od zvaničnika te zemlje čule su se izjave da će to biti dobra prilika da se "Kosovo vrati u pažnju međunarodne zajednice".

Prethodnih nedelja aktuelno je bilo pitanje isteka moratorijuma na lobiranje za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, pa se otvara pitanje može li Albanija na to da utiče kao članica SB UN.   

Političari iz Beograda su upozoravali da će, nakon isteka moratorijuma predviđenog Vašingtonskim sporazuom, Priština nastaviti svoje aktivnosti po pitanju lobiranja za članstvo u međunarodnim organizacijama na već pripremljenom terenu.  

Na taj teren bi od sledeće godine mogla da stupi i Albanija sa pozicije provremene članice Saveta bezbednosti UN, na koju je izabrana 11. juna zajedno sa Brazilom, Gabonom, Ganom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.  

Pre tog datuma ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije Olta Džačka izjavila je da će to biti dobra prilika da se Kosovo vrati u interesovanje međunarodne zajednice. 

- Kosovo je definitivno pitanje od našeg nacionalnog interesa i sigurno ćemo imati vrlo dobru priliku kroz članstvo u Savetu bezbednosti da Kosovo vratimo pažnji međunarodne zajednice - rekla je Džačka uoči izbora privremenih država članica SBUN. 

Ona je navela da je svesna ograničenja koja Albanija ima kao mala država, ali da je to ne sprečava da napreduje u pitanjima od nacionalnog interesa. 

- Definitivno su mir i sigurnost čak i izvan našeg regiona prioritet koji smo sebi postavili - rekla je albanska ministarka spoljnih poslova Olta Džačka. 

Analitičari: Neće biti velikog uticaja Albanije

Kada je reč o aktivnostima Prištine nakon formalnog isteka Vašingtonskog sporazuma, Dragiša Mijačić koordinator Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35 ranije je za Euronews Srbija izjavio da smatra da postoji šansa za nastavak traženja ulaska Kosova u međunarodne organizacije.

- Ne vidim da će neki veliki broj zemalja priznati nezavisnost Kosova, ovde je više u pitanju participacija i članstvo u međunarodnim organizacijama i tu postoji mogućnost da Kosovo ponovo podnese zahtev za članstvo u takvim organizacijama, ali svakako sam siguran da će Republika Srbija imati odgovor na to - rekao je Mijačić.

O "ograničenjima" Albanije o kojima je govorila ministarka Džačka saglasni su i analitičari. 

Nikola Burazer iz Centra savremene politike rekao je za Euronews Srbija da ne očekuje da lobiranje Albanije donese rezultate za Kosovo, ni u pogledu priznanja nezavisnosti, ni u pogledu članstva u međunarodnim organizacijama.

Foto: Wikipedia

"Pozicija će svakako uticati na diplomatski položaj Albanije i daće joj mogućnost da lobira za kosovsku nezavisnost, ali ne očekujem da tu dođe do nekog uspeha. Svakako da nastavak te kampanje priznanja i otpriznanja neće zavisiti od Albanije", naveo je Burazer.

On je istakao da neke mnogo značajnije zemlje, pa i stalne članice SB UN nekoliko godina insistiraju na priznanju Kosova, ali to ipak nije uticalo da zemlje, od kojih se to potencijalno očekuje, promene stav.

"Neka nova priznanja će najviše zavisiti od statusa pregovora Beograda i Prištine. Dokle god postoji neka perspektiva o normalizaicji odnosa i dok obe strane učestvuju konstruktivno u tom dijalogu, neče doći do promene stava nekih obzbiljnijih država posebno, posebno članica EU koje nisu priznale Kosovoa, a čije je pozicija u tom kontekstu važna", objašnjava Burazer.

On je dodao da je teško uopšte prognozirati kako će kampanja ulaska u međunarodne organizacije izgledati, jer neko vreme nije bilo takvih pokušaja.

"Ranije je Srbija bila uspešna u njihovom sprečavanju i mislim da možemo očekitvati nastavak jedne takve situacije. Međunarodni odnosi su se promenili, te ne bih isključio da nešto od toga bude i uspešno, ali teško da će to biti zbog Albanije i njenog uticaja", zaključio je Nikola Burazer.

Takođe, Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog ne vidi veliki značaj za Kosovo u članstvu Albnije u Savetu bezbednosti UN.

 "Mislim da to neće imati nekog uticaja. Najmoćnija država na svetu je najveći promoter kosovske nezavisnosti i to što je Albanija članica Saveta bezbednosti ne može da promeni potencijal uticaja koji ima Amerika na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", izjavio je Milenković za Euronews Srbija.

Kada je reč o kampanji za priznavanje nezavisnosti, Milenković navodi da Priština nije ni otpočela aktivnosti na tom polju, barem ne zvanično.

"Ni tu nema uticaja članstvo Albanije, a koliki će potencijal imati nova kampanja Kosova za priznanje, veoma sam skeptičan, jer mislim da su došli do određenih limita", naveo je Milenković.

Albanija je članica UN od 1955. godine, a Džačka je navela da će prioriteti te zemlje biti i i poštovanje prava žena, doprinos trajnom miru i sigurnosti, sa posebnim naglaskom na suzbijanje seksualnog nasilja kao sredstva i taktike rata, poštovanje ljudskih prava i međunarodnog prava, borbu protiv nasilnog ekstremizma i njihove veze sa globalnim bezbednosnim rizicima.

 (Glas javnosti/ Euronews.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR