Glas Javnosti

БРУКА, СРАМОТА, БЕОЗОБРАЗЛУК! Угљанин позвао ПАЦОЛИЈА У ПОСЕТУ ПАЗАРУ! Да ли је Санџак ПРИЗНАО КОСОВО?!

Politika
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 19.07.2018.

Бошњачко национално веће позвало Беџета Пацолија да као званичник "Републике Косово" посети Нови Пазар. Отвара се питање да ли је Санџак признао Косово?

Како су у среду пренели медији, косовски и они у Србији, лидер БНВ, чији је дугогодишњи лидер Сулејман Угљанин, упутило је писмо Пацолију, "заменику премијера и министру спољних послова Републике Косово" да присуствује свечаној седеници Националног вец́а Бошњака у Новом Пазару.

Пацолију је, наводи портал КоССев, позивајући се на документ у који је имала увид телевизија "Кљан Косова", упућен позив да 21. и 22. јула дође у Нови Пазар, а другог дана дневног реда предвиђена је посета другим општинама Санџака и Пештерске висоравни.

Пацоли је у одговору за ТВ "Кљан Косова" рекао да ће ићи у Нови Пазар уколико му српске власти дају дозволу.

На питање да ли се Бошњачко национално вец́е овим потезом заправо изјаснило да признаје Косово као независну државу, Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије, каже за Спутњик да ни они ни Сулејман Угљанин немају права да говоре у име свих грађана Рашко-полимске области, а посебно не у име Срба који тамо живе.

"Такође, прописане су и договорене процедуре на основу којих могу званичници из привремених институција самоуправе да долазе у Србију, као и како наши званичници могу да иду на Косово и Метохију. Нико нема права да зове било кога из тих институција да долази у централну Србију мимо тих процедура и мимо надлежних државних органа. Да неко позива неког такозваног министра спољних послова непостојеће државе? Па то јесте порука да они признају ту самопрокламовану државу. Нема министра спољних послова, нема ни државе Косово, и не може нико да дође са Косова у својству некаквог министра спољних послова", категоричан је Дрецун.

Међутим, како каже, то је уобичајен начин да се Сулејман Угљанин, на један екстреман политички начин, пробије у јавност.

"Он стално покушава да дестабилизује ситуацију у Рашко-полимској области, стално ствара некакве проблеме, стално је на граници изазивања неких инцидената који би могли да прерасту и у насиље, и мислим да је крајње време да му се пошаље једна снажна порука да не може то да ради и да на најгрубљи начин нарушава Устав Републике Србије", поручује Дрецун.

Фото: Зорана Јевтић

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да ће Србија поводом Пацолијеве евентуалне посете, реаговати озбиљно, одговорно и достојанствено.

Он је гостујући у Јутарњем дневнику Радио телевизије Србије рекао да ће Србија реаговати потпуно супротно очекивањима.

"Они очекују да ћемо непримерено или силом да реагујемо на то. Реаговаћемо озбиљно и одговорно, заштитићемо достојанство Срба и свих других грађана Србије и никоме нећемо дозволити да дивља на нашој територији. Реаговаћемо на начин примерен држави", рекао Ђурић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR