Glas Javnosti

БЕЗ КОМПРОМИСА: Косово је за водеће силе независна држава, Србији највише ЗСО

Politika
Autor: Глас јавности / Политика / од 16.05.2018.

За водеће западне земље независност КиМ је завршен процес, што потврђују чињеница да ће Еулекс од 15. јуна имати саветодавну улогу, као и све отворенија подршка формирању тзв. косовске војске.

Вашингтон је преузео иницијативу за решавање косовскометохијског проблема јер је незадовољан брзином којом је то радио Брисел. То потврђује и чињеница да је крајем прошле недеље у Америци одржан састанак држава Квинте, али, како наводе поједини медији у Београду, није понуђено компромисно решење. Највећи проблем је што је за Америку и Запад статус Косова решен и о томе не желе да разговарају и, како незванично сазнаје лист "Политика", највише што нуде Београду јесте формирање Заједнице српских општина, што је дефинисано Бриселским споразумом. Остаје, међутим, недоумица да ли би и ЗСО имала извршне надлежности.

Председник Србије Александар Вучић казао је да косовско питање остаје велика препрека на путу Србије ка чланству у ЕУ и позвао Приштину да учествује у постизању компромиса. У интервјуу за АФП Вучић је рекао да се, на крају крајева, све односи на Косово и око тога да ли ћемо моћи да то учинимо или не.

"И, наравно, више се односи на Србе, али такође и на другу страну, и они морају да добију снажну поруку од ЕУ и Запада да и они морају да начине одређене уступке", поручио је Вучић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR