Glas Javnosti

Park na Savskom keju poneće ime Diane Budisavljević

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je inicijativu da park na Savskom keju ponese ime humanitarke Diane Budisavljević, koja je u Drugom svetskom ratu spasila više od 15.000 srpske dece iz logora u NDH.

Na sednici su usvojene i inicijative i da centralni park na prostoru Beograda na vodi, uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova, ponese naziv Savski park i da se podignu spomenici vojvodi i slikaru Petru Nikolajeviću Moleru i arhitekti Aleksandru Deroku, saopštila je Gradska uprava.

U obrazloženju se navodi da je u anketi koja je trajala do 11. maja, najviše predloga građana bilo da se taj prostor Beograda na vodi nazove Savski park.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u svojstvu građanina je podneo predlog da park koji se proteže od Brankovog mosta do Beton hale, gde će i biti podignut spomenik Diani Budisavljević, ponese njeno ime.

Vesić je istakao da je njena borba bila jedinstvena i da je svojim požrtvovanjem i nesebičnom ljubavlju prema srpskom narodu učinila da je Srbija nikada ne zaboravi.

U inicijativi zamenika gradonačelnika stoji i da spomenik Petru Nikolajeviću Moleru treba da bude podignut u parku u Molerovoj ulici na Vračaru, prenosi Tanjug.

Vesić je zajedno sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem podneo inicijativu da se spomenik Aleksandru Deroku podigne na platou na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR