Glas Javnosti

Ovako je Tito nadmudrio Staljina! Kako je jedna UTAKMICA postala mitski simbol jednog vremena i uzrok političkog sukoba dva državnika (VIDEO)

Vesti
Autor:

Na današnji dan 1952. godine odigrala se čuvena fudbalska drama u Tampereu.

Fudbalska utakmica između Jugoslavije i SSSR-a u Finskoj jedan je od mitskih simbola tog vremena i političkog sukoba između Staljina i Tita.

Bilo je sveže finsko leto 1952. godina. Već druge posleratne Olimpijske igre, a prve na kojima su nastupili sportisti iz Sovjetskog saveza. Evropa se navikavala na vreme posle rata. Hladni rat se razbuktavao, mada je tada još glavna stvar bio unutarkomunistički sukob “bratskih” zemalja - Jugoslavije i SSSR-a - koji će poljuljati tadašnju stvaranu “političku blokovski geometriju”. Rezolucije IB-a bila je povod napetostima i ideološkim histerijama od Trsta do Vladivostoka, a Jugoslavija je živela u psihozi mogućeg ratnog sukoba sa zemljama Sovjetskog bloka. Deo Istre još uvek podeljen na Zonu A i B. Na granicama s istočnim zemljama gotovo svakodnevni incidenti, i gine se, a Titov režim polako se, pragmatično i racionalno, okreće ideološkim neprijateljima, SAD-u.

 U Moskvi Tita zovu “sluga imperijalizma”, “Juda komunizma”, a u Beogradu Milovan Đilas tvrdi da Staljin nema veze s marksizmom i da je bliži Hitleru. Tito potpisuje Sporazum o vojnoj i gospodarskoj saradnji sa SAD-om, koji pomaže u žitu (žetva podbacila), a daje i kredit veći od 50 miliona dolara u sirovinama. Dašak promena izazvanih raskidom sa SSSR-om označava i ponovni izlazak Politikinog zabavnika. U SSSR-u jačaju Staljinove represije, mada se stalno spekuliše o njegovom zdravstvenom stanju.Antititoisička histerija u komunističkim zemljama i stalna suđenja domaćim “titoističkim revizionistima”, a u Jugoslaviji još uvek traje lov na “ibeovske” izdajnike koji se šalju u izolaciju Golog otoka. Vinston Čerčill se ponovo trijumfalno vraća u premijersku fotelju koju je izgubio 1946. godine, a krajem 1952. dolazi i do promene u Bijeloj kući - Harija Trumana zamenjuje ratni heroj i bivši zapovednik savezničkih snaga u Evropi Dvajt Ajzenhauver.

U Evropi je kao dašak novih vremena osnovana Zajednica za ugljalj i čelik iz koje će nastati Evropska unija.U takvoj atmosferi na drugim posleratnom Olimpijskim igrama u Finskoj su se okupili sportisti iz 69 zemalja. Igre će ostati upamćene po jednoj od najvećih i najpolitizovanijih fudbalskih utakmica u . U istoriju je ušla pod nazivom “Drama u Tampereu” - utakmica osmine finala olimpijskog turnira Jugoslavija - SSSR ili kako je još mnogi vole nazivati fudbalski duel Tito - Staljin”. Bilo je to više od igre, kao i mnogo puta dotada. Fudbal nije najvažnija sporedna stvar, nego je u tom trenutku najvažnija stvar - pitanje herojstva i sramote. On je igrače trebao vinuti u zvezde, ali mesta je bilo samo za jedne. Ovog puta za igrače u plavim dresovima Jugoslavije bio je to olakšavajući trijumf, a za druge, one u crvenim majicama s velikim belim ćiriličnim natpisom “CCCP” krah i strah za vlastitu sudbinu.

Osvanula je lepa nedelja 20. jul. Gradski stadion Ratina u Tampereu počeo se puniti rano, i to do vrha - 17.392 gledalaca. Finski kibici došli su da vide ko je bolji - Tito ili Staljin. I na utakmici se tako navijalo, Tito ili, doduše u manjem broju - Staljin.

U svlačionici nervoza sa obe strane. Malo se govori o taktici, više o političkom značaju i nadanjima u domovinama. SSSR i Jugoslavija su ionako na ivici rata. U takvoj situaciji poraz u fudbalu - nije bila opcija koja se razmatrala. Sovjetski komesar drži predavanje o očekivanjima “druga Staljina” i čitavog sovjetskog naroda. U svlačionici je ambasador u Finskoj, čelnici Komsomola Mihajlov i Šelepin i još neki mrki drugovi u kožnim kaputima, u jugoslavenskom taboru, takođe, ambasador i još neki drugovi ozbiljnih lica.

Čitaju se, stotine telegrama radnih ljudi (prema nekim izvorima stiglo ih je oko tri hiljade), kolektiva i vojnika s karaula na bugarskoj ili mađarskoj granici, u kojima im se želi sreća u utakmici, a pred sam izlazak, igračima ionako bledim i preplašenim, član delegacija donosi i Titov pozdravni telegram.

-Nama su se noge odsekle. Sad ti igraj kad ti Tito šalje telegram - prisećao se sa smeškom tog dana veliki Vladimir Beara, golman te sjajne generacije. Igrači i jedne i druge ekipe, kako su im rekli, nisu samo fudbaleri, oni su “predstavnici svojih zemalja, naroda, vlada i partije”. Pobeda ili smrt! Ogroman ideološki teret bačen je na pleća igrača. Veliki ruski igrač Leonid Ivanov se seća kako mu je jedan igrač potišteno rekao

"Leonide, mi smo danas gladijatori. Igra se do smrti! Jedan od najvećih fudbalera Zlatko Čajkovski reći će saigračima:

-Danas za ljude kod kuće postajemo ili heroji ili kukavice!"Sudija je Englez Arthur Elis koji će nakon “drame u Tampereu” suditi i “bitku u Bernu” - finale svetskog prvenstva 1954. godine Nemačka - Mađarska.

Na teren izlaze Beara, Stanković, Crnković, Čajkovski, Horvat, Boškov, Ognjanov, Mitić, Vukas, Bobek, Zebec, a u crvenim dresovima Ivanov, Križevki, Bašaškin, Nirkov, Petrov, Netto, Trofimov, Nikolajev, Bobrov, Marjutin, Beskov.

U Tampereu utakmica epska - 5:5!Na terenu postoji samo jedna ekipa - ona u plavim dresovima. Igraju kao na krilima Pegaza. Rusa nema nigde. Na poluvremenu 3:0 za Plave - Mitić (29) Ognjanov (33) i Zebec u 44. minutu. Sovjetski igrači će kasnije pričati kako su im na ulasku u svlačionicu drugovi iz vodstva dobacivali - fašisti!

Jedan od legendarnih ruskih fudbalera, ali i hokejaša, Vsevolod Bobrov, kasnije se, kada su tamni oblaci staljinizma već nestali, prisetiti:

-U svlačionici muk. Ivanov plače. Svi smo potišteni. Tešim Leonida"."nemoj brinut, trgnućemo se. On mi kaže: " Nećemo. I sam ne verujem u to što govorim."Osim novog motivišućeg političkog govora, jedino što je rečeno o utakmici, je da se po svaku cenu mora zaustaviti Vukas.

U susednoj svlačionici euforija. Svi pričaju u glas. Bodre jedni druge i smiju se. Čim je počelo drugo poluvreme, igrači u jugoslavenskom timu ponovno lete i Bobek već u 46. donosi neviđenih 4:0. Mirisalo je na pravu katastrofu Rusa. U 59. minutu je već 5:1. Na brdovitom Balkanu, gde su svi oko retkih radioprijamnika u transu. Sluša se pomno i u Maršalatu.

U SSSR-u nema nikakvog prenosa. Ali onda dolazi do najcrnjih 15 minuta neke jedne ekipe u nekoj utakmici. Do 75. minute Jugoslavija je rasturala i vodila 5:1. Plavi su imali još šansi, ali onda se nerazumno povlače u odbranu, čuvaju panično rezultat kojeg se i sami boje, priznaće jednom Bobek. "Odjednom smo osetili nerazumni strah od takvog vodstva. Da je bilo manje, bilo bi nam lakše i sačuvali bismo ga, ovako se uvukao nemir", prisetiće se i Beara. Od 75. do 90. minuta Beara je primio četiri gola - 5:5. Igor Neto će reći:

-Bojali smo se rezultata i šta će biti sa nama. I zaigrali smo kao ludi. Iznad svojih mogućnosti!"U produžetku igrači oba tima izgledaju iscrpljeno i grogirano kao bokseri nakon nokdauna. "Samo smo čekali kraj. Strah nas je bilo da ne izgubimo. Bili smo potpuno prazni. Nisam mogao ni disati a kamoli trčati. Psihički potpuno prazan", rekao je legendarni Bobek.Prema tadašnjim pravilima, nakon produžetka nije bilo jedanaesteraca i igrala se nova utakmica. Za dva dana, u utorak 22. jula, na istom stadionu, s istim sudijom, pred istim brojem razdraganih i znatiželjnih gledalaca, od kojih najveći broj navija za “Tita”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR