Glas Javnosti

POTRESNE ISPOVESTI MEŠTANA LEŠTANA: IDI, BRE, KAD PREŽIVESMO...OVAKO NIJE BILO NI ZA VREME BOMBARDOVANJA(VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

U beogradskom naselju Leštane, gde se dogodila snažna eksplozija u fabrici za proizvodnju raketa i raketnih delova za protivgradnu odbranu "EDePro", meštani su i dalje u velikom strahu i ističu da još uvek nisu svesni šta se dogodilo.

Kako saznajemo, pored dvojice preminulih radnika Miljana Jojića (38) i Miloša Sakovića (21), još jedan je podlegao povredama, dok su ostali povređeni u stabilnom stanju.

Reporteri "Glasa javnosti" razgovarali su sa stanovnicima Leštana, a ono što je svako od njih posebno naglašavao je da ovako nešto nisu doživeli ni za vreme bombardovanja.

Baš u neposrednoj blizini pogona nalazi se prodavnica auto delova, čiji su radnici bili svedoci stravične nesreće. Na njoj su mnogi prozori polomljeni, a neki, čak, izvaljeni i iz štoka.

- Prizori su bili katastrofalni, neke slike su mi još pred očima! Ubrzo posle snažnog zvuka eksplozije, zaposleni u fabrici su krenuli da beže, a među njima smo videli i mnoge sa krvavim licima. Kolega je odmah pritrčao da pomogne povređenima - u neverici objašnjava radnik Nebojša Đikić.

Najveću štetu pretrpela su domaćinstva u Gornjomalskoj ulici, koja je vazdušnom linijom od pogona udaljena oko 400 metara. Tijanu Kazandžić, koja upravo živi u ovoj ulici, zatekli smo kako sva uplakana priča sa suprugom u svom dvorištu.

- Od sinoć sam u velikom šoku! Ovakva fabrika uopšte ni bi smela da postoji blizu naseljenog mesta! Sećam se da je eksplozija bila i 2008. godine, kada je moj otac skupljao gelere po dvorištu. Bila sam juče baš kod ulaznih vrata, koja su skroz izletela iz štoka usled detonacije. Ne znam kako sam ostala na nogama, a sve vreme sam samo razmišljala o svom detetu u vrtiću - govori Tijana kroz suze.

Opštinsku Komisija za elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće, koja je tokom jučerašnjeg dana popisivala  štetu, pronašli smo kod, i dalje vidno uznemirene, bake Perse Mikić.

- Mnogo sam potrešena, pijem lekove, nisam uopšte spavala! Mnogo sam se uplašila, dva minuta pre nesreće sam ušla u kuću, inače bih bila sva isečena – drhtavim glasom kaže Persa.

Sa Komisijom su išli i zaposleni iz Centra za socijalni rad, odeljenje Grocka, radi utvrđivanja dodatnih potreba za zbrinjavanje oštećenih.

Kuća porodice Srećković pretrpela je ogromnu štetu, geler se zabio u krov, dve sobe su skoro potpuno uništene, dok su na ostalima zidovi popucali. Na vratima ruinirane kuće dočekala nas je vlasnica Zorica, koja je odmah počela da nam priča kako se situacija odvijala u njenom domu.

- Sedela sam u svojoj dnevnoj sobi i čitala novine. Samo je odjednom počeo da se ruši plafon pored moje glave, nisam znala šta se dešava! Kuća je kroz par trenutaka bila puna prašine i šuta. Tek kada sam uspela da izađem u dvorište, shvatila šta se dogodilo. Nije mi uopšte jasno kako nisam zadobila neke teže povrede. Kuća je nova, u martu smo je završili, a sad se pretvorila u ruševinu. Nadam se da će nadležni organi što pre reagovati, kako bi se ovo na vreme saniralo, jer su vremenski uslovi sve lošiji, iako za pretrpljeni stres ne postoji nikakva nadoknada – rekla je Zorica Srećković.

Kod ove porodice zatekli smo i predsednika GO Grocka Dragana Pantelića, koji ističe da će svim meštanima biti pružena neophodna pomoć.

- Odredili smo nadležnu službu koja će popisati svu štetu na kućama, kako bi mogla da se izvrši procena, radi utvrđivanja nadoknade. Opština je donela odluku da pomogne svakom ugroženom žitelju Leštana, ali prvo najstarijima. Za sada imamo informaciju da je oštećeno oko 70 kuća. Takođe, porodicama nastradalih ćemo pomoći sve što je neophodno oko sahrana. Pratimo i stanja svih povređenih – zaključuje Pantelić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR