Glas Javnosti

Mesec dana od TRAGEDIJE NA RINGIŠPILU: Niko još uvek nije uhapšen, a OSMORO DECE JE POVREĐENO

Vesti
Autor: Glas javnosti

Mesec dana je prošlo od tragedije koja se dogodila u okolini Sombora, naime osmoro dece je povređeno nakon pada sa ringišpila. Kako se saznaje, niko još uvek ne odgovara za ovaj događaj.

Podsećanja radi, osmoro dece, od kojih najmađe ima osam godina, povređeno je 12. jula kada je pukao nosač ringišpila, dok se ringišpil okretao.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru rečeno nam je da je tužilaštvo formiralo predmet i da je u toku prikupljanje obaveštenja u skladu sa članom 282 stav 4 Zakonika o krivičnom postupku.

- Trenutno zbog istog događaja nijedno lice nije uhapšeno - navode iz OJT u Somboru.

Iz tužilaštva nam je rečeno da je PU Sombor prikupila obaveštenja od građana i o tome sačinila službene beleške.

Hospitalizovano petoro

Iz Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović“ u Somboru odgovoreno je da je u noći 12.07.2020. godine na Odeljenju za prijem, trijažu i zbrinjavanje urgentnih stanja Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor dovezeno kolima hitne medicinske pomoći petoro dece, u dobi od 8 do 15 godina, zbog povreda nastalih nakon urušavanja ringišpila u selu Kolut, pored Sombora.

- Odmah po prijemu započeta je dijagnostika povreda. Na bolničkom lečenju i posmatranju zadržano je četvoro povređenih od kojih je jedno dete sa teškim telesnim povredama – prelom nadlaktice. Jedno dete je pušteno kući sa postavljenom mobilizacijom prelomljene ključne kosti.

Kako se navodi, troje, inicijalno sa lakim telesnim povredama, primljeno je na Odeljenje za hirurgiju Opšte bolnice Sombor radi posmatranja.

- Svi povređeni su stabilnog opšteg stanja i nisu životno ugroženi - bilo je navedeno u odgovoru.

Ko je nadležan?


Nakon što se u selu Kolut kod Somobra u nedelju veče srušio ringišpil, prilikom čega je povređeno osmoro dece, od kojih jedno teško, pokušano je da se sazna ko je dao dozvolu za postavljanje tog ringišpila. Najpre je od JKP "Prostor" iz Sombora dobijeno uveravanja da oni dozvolu nisu izdali, te da u ovom slučaju nisu bili ni nadležni.

Podsetimo, direktor JKP "Prostor" Goran Nonković rekao je ranije da se nesreća nije desila na javnoj povšrini, već na crkvenom imanju i da je to razlog iz kog JKP nije imalo mogućnost odlučivanja.

Župnik crkve svetog Mihovila u Bačkom Bregu, pod čijom je nadležnošću crkva svetog Ivana Krstitelja u Kolutu, na čijem se zemljištu nesreća dogodila rekao je da nije dao dozvolu za postavljanje ringišpila, te da ga niko za nju nije ni pitao. Kazao je i da je na službi protekle 22 godine, te da godinama unazad pamti ringišpil o Svetom Iliji, ali da nijedanput tim povodom nije kontaktiran.

Iz Mesne zajednice Kolut rekli su nam da oni nisu nadležni za davanje dozvola ni na kojoj površini u selu, te da je za javne površine nadležno JKP "Prostor", a u ovom slučaju crkva.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da je osmoro dece povređeno usled pada prilikom pucanja glavnog stuba ringišpila u naselju Kolut kod Sombora, postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Gradske uprave grada Sombora.

(Glas javnosti/Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR