Glas Javnosti

Hag podigao optužnicau protiv Tačija i Veseljija za ratne zločine i ubistvo skoro 100 ljudi

Vesti
Autor: Glas javnosti

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, kao i drugih lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Hašim Tači je predsednik Kosova, a Kadri Veselji lider Demokratske partije Kosova i poslanik u Skupštini.

„Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici“, navodi se u saopštenju.

Uz napomenu da „optužnica predstavlja isključivo optužbu“, zaključuje se:

„Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“.

Takođe se navodi da je specijalni tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled „kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća“.

Prema navodima, njih dvojica su sproveli, tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

„Takvim postupcima gospodin Tači i gospodin Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“, zaključeno je.

(Izvor: Slobodna Evropa)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR