Glas Javnosti

НЕ РАДИ ВАМ WiFi ИНТЕРНЕТ КОНЕКЦИЈА ИЛИ ЈЕ СПОРA: Ово су неопходне провере и кораци које би требало да предузмете


Autor: Глас јавности / Б92 / од 10.10.2018.

Ваш Wi-fi је одједном успорио? Ово су најчешћи кривци и предлози шта можете одмах да предузмете како бисте поправили везу.

 

 ПОЛОЖАЈ РУТЕРА

Није свеједно где стоји Wi-fi рутер. На пример, по правилу је боље сместити га на повишено место, одакле радио таласи могу несметано доћи до вашег рачунара и паметног телефона. Што више, то боље. Настојте рутер да поставите тако да између њега и уређаја који примају сигнал има што мање бетона и метала, који су обично највећа препрека, као и да на путу нису већи предмети.

Такође је важно рутер сместити што ближе уређајима који ће га користити.

УРЕЂАЈИ КОЈИ СМЕТАЈУ

Рутер готово сигурно није једини уређај у вашој околини који одашиље бежичне сигнале. Чине то и други електрични уређаји, сателити, базне станице... Иако Wi-fi рутер обично ради на другој фреквенцији него већина тих уређаја, они ипак могу бити узрок сметњи.

Рецимо, микроталасне су чест узрок проблема те врсте, нарочито ако имате старији рутер који користи фреквенцију 2,4 ГХз. Микроталасне, наиме, раде на 2,45 ГХз, што је довољно близу за сметње. Већина их има одговарајућу заштиту, али ипак држите рутер што даље од њих, за сваки случај.

Блуетут такође користи исту фреквенцију као и Wi-fi. Теоретски, добро дизајниран уређај с блуетоотхом требало би да има уграђену заштиту која спречава настанак сметњи (сигнал насумице прескаче између 70 различитих канала, до 1.600 пута у секунди), а новији уређаји могу и препознати који су канали тренутно у употреби и избегавати их. Но, до сметњи ипак може доћи, па држите уређаје који користе блуетоотх подаље, ако је могуће.

Божићна расвета исто може бити проблем, мада је тешко замислити како ће вас то мучити целе године. Расвета коју користимо за божићне украсе може у неким случајевима емитовати електромагнетно поље које омета Wi-fi.

КОМШИЈЕ ПОЗАЈМЉУЈУ ВАШУ МРЕЖУ

Данас је Wi-fi свеприсутан, па у густо насељеним подручјима може доћи до преклапања канала. Тај је проблем нарочито изражен у стамбеним зградама и са старијим рутерима који могу користити само фреквенцију 2,4 ГХз која има тек 14 канала. Новији рутери аутоматски бирају слободне канале, али није лоше научити како то можете урадити ручно.

Ако нисте добро заштитили своју Wi-fi мрежу, могуће је како је неко од ваших комшија користи бесплатно. Стога смислите јаку лозинку за ваш Wi-fi, редовно надограђујте софтвер за рутер и проверите повремено да ли се прикачио неко ко не би требало.

УКУЋАНИ СУ СЕ "ЗАИГРАЛИ"?

Проверите преузима ли неко с киме делите животни простор већу датотеку с интернета, игра захтевну видео игру или прати стреаминг уживо. Ако је то узрок проблема, укључите функцију Quality of Service у поставкама вашег рутера.

Глас јавности / Б92 / од 10.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR