Glas Javnosti

НАТО у игри да добије Нобелову награду за мир?

Vesti
Autor: Политика

НАТО је међу 317 кандидата за овогодишњу Нобелову награду, пише „Политика“ у данашњем броју. Како је саопштио Нобелов институт у Ослу пошто је 31. јануара истекао рок за подношење кандидатура, номиновано 317 кандидата, међу којима је 210 угледних појединаца и 107 међународних организација.

 

Лист подсећа да норвешки Нобелов комитет деценијама држи у строгој тајности имена кандидата, као и оних који подносе номинације, а по статуту комитета, ти подаци се чувају 50 година.

Ипак, подаци о кандидатима и њиховим предлагачима „процуре“ у јавност, па се тако зна да су међу њима, већ другу годину, активисткиња за борбу против климатских промена Грета Тунберг, али и НАТО, што је, како наводи „Политика“, изазвало извештан шок у делу норвешке политичке јавности и опозиционих медија.

Иза кандидатуре НАТО-а стоје неки посланици владајуће конзервативне партије Деснице који сматрају да тај војни савез својим вишедеценијским постојањем превентивно делује против избијања сукоба у свету, поготово у време хладног рата и постојања некадашњег Совјетског Савеза.

Према предлагачима, захваљујући НАТО-у у Европи дуже од 70 година влада мир, мада је, како наводи један од њих, за његово „постизање и одржавање, неопходно и неминовно да се повремено примени војна војна моћ и отпочне рат“.

„Политика“ закључује да је ипак Грета Тунберг фаворит за добијање Нобела за мир, а то потврђују и квоте на кладионицама, док се НАТО јоше није обрео на лиштићима букмејкера.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR