NA JUGU SRBIJE PRONAĐENA OGROMNA NALAZIŠTA BLAGA

tunnel-957963_1920

Foto: Pixabay

“Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo povećanje resursa u ležištu bakra i zlata – Kiseljak, kao i prvi proračun resursa na susednom ležištu bakra i zlata – Jelou Krik”

Kompanija “Dunav Minerals”, koja u mestu Tulare kod Medveđe istražuje bakar i zlato, saopštila je danas da u ležištima Kiseljak i “Jelou Krik” ima 547 miliona tona rude.

Toliko iznosi “ukupan objedinjeni resurs” u ležištima, sa sadržajima 0,22 grama po toni zlata i 0,23 odsto bakra, što je 1,26 miliona tona bakra i 120 tona zlata, izjavio je menadžer istraživanja Fil Foks.

“Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo povećanje resursa u ležištu bakra i zlata – Kiseljak, kao i prvi proračun resursa na susednom ležištu bakra i zlata – Jelou Krik”, rekao je Foks.

On je objasnio da je prilikom izrade tog izveštaja za ležište Kiseljak korišćen granični sadržaj metala od 0,15 odsto ekvivalenta bakra, a zasnovan je na pretpostavci da će se vršiti površinska eksploatacija.

Za ležište Jelou Krik predviđen je scenario podzemne eksploatacije i na osnovu toga korišćen granični sadržaj metala od 0,30 odsto ekvivalenta bakra.

Kompanija “Dunav Minerals” je u novembru 2012. godine za ležište Kiseljak, u kategoriji pretpostavljenih resursa, objavila inicijalni resurs, a zatim je nakon dodatnog bušenja, na južnom odnosno obodnom delu ležišta Kiseljak, objavila i povećanje resursa u istoj kategoriji.

“Novi pretpostavljeni resurs za ležište Kiseljak, sada iznosi 459 miliona tona rude sa 0,20 g/t zlata i 0,22 odsto bakra, što je 1,0 milion tona bakra i 93 tone zlata”, kaže Foks.

On je rekao da je “dodatnim bušenjem tokom 2013. godine, na susednom lokalitetu Jelou Krik, udaljenom svega 500 metara od ležišta Kiseljak, definisan još jedan mineralizovani porfirski klaster sa bakrom i zlatom”.

Prema njegovim rečima, pretpostavljeni resurs u ležištu Jelou Krik iznosi 88 miliona tona rude sa sadržajima od 0,30 g/t zlata i 0,30 odsto bakra, što je 265.000 tona bakra i 26 tona zlata.

“S obzirom na ohrabrujuće rezultate, nastavljamo sa izradom ekonomske procene, studije o proceni uticaja na životnu sredinu, tehnološko-metalurške studije, kao i društvene studije.

Preliminarni rezultati studija mogu se očekivati do kraja ove godine”, naglasio je Foks.

(Izvor: srpskidnevnik)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kako se nezvanično saznaje od izvora bliskih SPC, episkop kruševački David Perović zaražen je koronavirusom i prebačen na lečenje u Zemunsku bolnicu.

Полиција ухапсила митрополита Амфилохија, сазнаје Глас јавности.

Stručnjaci upozoravaju da narukvice i prstenje onemogućavaju efikasno pranje ruku, pa bi bilo bolje da ih ne nosite dok traje virus.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone