Glas Javnosti

Mirko Ilić: Tesla je američki, tamo su mu dali novac! Ne možete prisvojiti nekog ko je otišao od vas

Vesti
Autor: Glas javnosti

Tesla je umro pre 77 godina. Što se desilo sa novim Teslom? Puno je teže stvoriti novog Teslu nego tvrditi za nekog starog da je vaš, kaže, između ostalog, Mirko Ilić.

Mirko Ilić (64), grafički dizajner, ilustrator i strip crtač, verovatno najpoznatiji sa ovih prostora, već decenijama živi u Njujorku. Rođen je Bosni, a veći deo svog jugoslovenskog života proveo je u Zagrebu, gde je završio Školu primenjene umetnosti i dizajna. Radovi su mu objavljeni u više od 200 knjiga i 500 časopisa. Njujorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) otkupio je 48 njegovih radova i uvrstio ih u svoju stalnu kolekciju, a radovi mu se nalaze i u Smitsonijanu i Muzeju moderne umetnosti u San Francisku, između ostalih institucija.
Sa drugim vodećim dizajerima iz celog sveta organizovao je Putujuću izložbu postera “Tolerancija” koja je od 2017. do 2019. obišla 70 lokacije u 27 zemalja.

Poslednjih dana opet se vode sporovi oko toga “čiji” su Tesla, Držić, Andrić… 

– Ne znam da li znate, ja sam Amerikanac koji skoro perfektno govori vaš jezik i ja vam svima mogu reći da je Tesla američki. On je radio ovde, ovde su mu dali novce, ovde su mu dali mogućnosti. Vi ne možete prisvojiti nekoga ko je od vas otišao. Vrlo jednostavno. Kao što danas gomila mladih odlazi zato što im ne dajete mogućnost da kreiraju i žive i ostanu tamo gde bi možda trebali ostati. Prema tome, ako zemlja učini apsolutno sve da otjera mladu, talentiranu osobu – a nije lako otići od mame i maminog kuhanja (niko ne kuva tako dobro kao mama) – i ona ode u svet i uspe i muči se, a onda vele, a, pa on je naš. Ne. “On je naš” se pokazuje puno ranije, a kad treba pokupiti kremu na kraju, praviti se važan, to, bojim se, da baš ne funkcionira. Oni svi tvrde da je Tesla njihov? Zar Tesla nije umro u bedi u hotelu u Njujorku? Kako da nije bio njihov tad kad mu je trebalo pomoći? Svi bi nagradu, svi bi da dobiju Oskara, ali im se ne da snimiti film. I tu je celi problem. Tesla je umro pre 77 godina. Što se desilo sa novim Teslom? Puno je teže stvoriti novog Teslu nego tvrditi za nekog starog da je vaš. I sve te zemlje su mogle pokazati neverojatnu ljubav prema Tesli da su izmislile Tesla električni automobil, ali nisu. Nisu čak ni registrovale to ime. Zato ga Amerikanac može upotrebiti. Jedino što smo mi, koliko se ja sećam, imali prvi tranzistorski radio, zvao se “Nikola Tesla”, koji je imao žicu pa se moglo staviti u uvo i slušati fudbalska utakmica u bolnici a da se druge ne maltretira. Dakle, to je Tesla za taj deo sveta, rekao je Ilić između ostalog u intervjuu za Nova.rs.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR