Glas Javnosti

ZORAN ZAEV PODNEO OSTAVKU: Više nije premijer Severne Makedonije i predsednik stranke

Makedonija
Autor: Glas javnosti

Ostavku na mesto premijera Severne Mkedonije i predsednika partije je podneo zbog debakla u drugom krugu lokalnih izbora.

Danela Arsovska, nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE Arsovska proglasila je pobedu u ovom gradu.

Zoran Zaev je član partije SDSM od 1996. godine. Od 2003. je bio poslanik u Sobranju. Godine 2005. je izabran za gradonačelnika Strumice. Na osmom kongresu SDSM, 18. septembra 2008. izabran je za predsednika stranke, na čijem je čelu bio do 2009. godine.

Po drugi put je maja 2013. izabran za predsednika stranke.

Kao glavni opozicioni lider učestvovao je na sastanku 2. juna 2015. godine sa tadašnjim premijerom Severne Makedonije Nikolom Gruevskim i komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom, u cilju prevazilaženja duboke političke krize od januara 2015. Sastanak je rezultirao sporazumom u Pržinu.

U decembru 2016. godine su održani vanredni parlamentarni izbori, a Zaev je sa partijom SDSM osvojio 49 mandata.

Dana 27. aprila 2017. demonstranti su upali u zgradu Sobranja Republike Severne Makedonije i tom prilikom Zaev je zadobio povrede glave. Dan nakon incidenta Zaev je poručio da očekuje da se smiri situacija u zemlji i pozvao predsednika Ivanova da mu dodeli mandat za sastavljanje Vlade Severne Makedonije.

Dana 17. maja 2017. predsednik Ivanov je dodelio mandat Zaevu za sastavljanje nove Vlade Severne Makedonije.

Nakon dve nedelje, Zaev je izabran za premijera Republike Severne Makedonije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR