Glas Javnosti

SRPSKA MAJKA: Šta znači taj pojam

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Ako ste čitajući ili slušajući srpsku istoriju ostali začuđeni kako je moguće da jedan narod toliko puta strada, da prođe kroz sva iskušenja i da opet opstane, ako ste to poistovetili sa Božjom voljom, u pravu ste.

Ali postoji još jedan element bez koga to ne bi moglo. Taj element je srpska majka. Žena koja je hrabro stajala na pragu kuće i ispraćala muža i sinove u odbranu Otadžbine i neizvesnost.
Ostajući sama da brine, čuva i hrani nejač i starce, i da iako u nemaštini održi domaćinstvo. Ta teška i gotovo nemoguća uloga nije je sprečila da i u najtežim okolnostima insistira na životu u skladu sa srpskom tradicijom.


Srpska majka je ta koja je novim pokoljenjima udahnjivala ono najvažnije, davala onu najznačajniju nit koja je sutra krasila odraslog Srbina. Nikada srpske majke nisu zaboravljale ono najbitnije, da duboko u srce svoje dece utisnu veru, običaje, patriotizam, rodoljublje i slobodu.

Znala je srpska majka da podigne junaka, znala je ona da je to mnogo puta sazdano od bola i muke. Zato je srpska majka naučila svoj bol da sakrije, ne dopustivši sebi da odstupi od svojih iskrenih, časnih, pravednih i herojskih principa.

Varaju se oni koji misle da je majka Jugovića mit, varaju se oni koji kažu da je majka Jugovića samo deo epske poezije Srba. Zaboravljaju oni, ili ne žele da vide koliko je srpska istorija imala „majki Jugovića“.

Svakom Srbinu majka je uvek bila osnovna snaga i inspiracija. Pa ne zove se Otadžbina slučajno majkom, niko Otadžbinu ne zove ocem. Majka je nešto što Srbin ne da, nešto što niko nema prava da uprlja, zato i Otadžbinu Srbin zove majkom. Srpska majka je kroz vekove opravdala svoju ulogu, a njena deca su dokaz za to.


Izvor: Nenad Blagojević/Otačastvo

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR