Lekari protiv otvaranja vrtića 1. juna

vrtici1

Foto: Pixabay.com

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da lekarski deo tima nije za otvaranje vrtića i škola pre 1. juna.

- To nećemo moći da podržimo, jer je tu moguće širenje - rekao je Kon. Kada je reč o teretanama, epidemiolog navodi da one bez rizika ne bi mogle da postoje.

- Kada me pitate kako otvaramo teretane i salone, pa drugo rešenje postoji, a to je da budu trajno zatvoreni. Oni jednostavno moraju ili da rade ili da napuste svoj posao - dodao je Kon i podsetio da mere i preporuke koje fitnes centri i frizerski saloni moraju da uvode. Jedna od njih je jedan čovek na 10 kvadratnih metara, drugo da sve bude zakazano. Tu će biti i označena mesta za određene sprave, "mora da postoje i dezo barijere i tako dalje, brojne stvari koje moraju vrlo jasno da budu označeni".

- Vidi se naglo povećanje saobraćaja, ljudi izlaze na lepo vreme. Ako počne uobičajena komunikacija, rizik je na stotine puta veći - ukazuje Kon.

On je podsetio da je Gradski zavod za javno zdravlje sve te preporuke pripremio za preduzeća i uskoro će biti objavljene.  Odgovarajući na pitanje novinara da li u Zabeli ima zaraženih, epidemiolog Kon je rekao da nema tu informaciju. Kon je na konferenciji za novinare kazao i da ćemo mi znati koliki nam je imunitet tek kada završimo testiranje.

- Postoje među nama lekari koji različito saopštavaju šta misle da će biti. Imate one koji smatraju da smo prokuženi, da je sve to završeno, ima onih među kojima sam ja da je to daleko manji procenat nego što se očekuje - rekao je Kon.

On je dodao da iz sveta stižu kontradiktorni podaci.

- Jedni kažu da je prkuženost velika, što znači da su imuni, a neki kažu da će sasvim sigurno da će ovo još dugo trajati - rekao je Kon.

izvor Kurir

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Građani Beograda, Novog Sada, Niša i ostalih gradova u Srbiji i večeras su se na svojim balkonima i prozorima, nakon tradicionalnog aplauza za medicinske radnike koji se bore sa koronavirosom, povicima, zvižducima, trubama i lupanjem o šerpe pridružili akciju "Digni glas: Bukom protiv diktature" na koju je pozvala inicijativa "Ne davimo Beograd".

Koledž Evrope postavio je bivšu šeficu evropske spoljnopolitičke službe Federiku Mogerini sa svog novog rektora, objavljeno je.

Tanja Bošković, jedna je od najvećih glumica na ovim prostorima je otvorila dušu i otkrila detalje raskida koji je ostavio dubok trag.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone