Glas Javnosti

Lazarov: Nijedan migrant nije vraćen iz Austrije u Srbiju

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Nijedan iregularni migrant, koji potiče iz trećih država nije vraćen iz Austrije u Srbiju od 2007. godine, kada je Srbija potpisala Sporazum o readmisiji sa Evorpskom unijom, izjavio je danas pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje, Zoran Lazarov.

Lazarev je, odgovarajući na optužbe predsednika opozicionog Pokreta Dveri Boška Obradovića da postoji “tajni ugovor” između Vlade Srbije i Vlade Austrije o vraćanju migranata koji ne dobiju azil u Austriji, objasnio da je Sporazum o readmisiji migranata koji potiču iz trećih država, Srbija potpisala sa EU još 2007. godine.

Tri godine kasnije je, kaže Lazarov, sa Austrijom potpisan posebni Protokol o sprovođenju pomenutog Sporazuma, kojim je zapravo definisan postupak readmisije migranata između Srbije i Austrije.

“Prošle godine je sa Austrijom potpisan samo radni aranžman kojim je bliže definisano kako će se tehnički sprovoditi readmisija migranata koji potiču iz trećih država”, rekao je Lazarov i dodao da je tim dokumentom jasno precizirano da je, u svakom pojedinačnom slučaju, za njihovo vraćanje neophodna saglasnost Srbije.

Lazarov napominje da je time samo bliže definisano ono što je Srbija potpisala još 2007. Godine sa Evropskom unijom, odnosno 2010.godine sa Austrijom.

“Od 2007. godine, kada je Srbija potpisala Sporazum o readmisiji sa Evropskom unijom, do danas nijedan iregularni migrant, koji potiče iz trećih država, nije vraćen iz Austrije u Srbiju”, poručio je Lazarov.

Austrijski mediji su preneli navode Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije da aktuelni ministar policije, Karl Nehamer ima nameru da primenjuje, kako je navedeno "projekat" koji je pre pre godinu potpisao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Austrije Hebert Kikl a odnosi se na proterivanje odbijenih tražioca azila, u Srbiju.

Austrijsko ministarstvo je tako odgovorilo na poslaničko pitanje stranke Neos, i navelo da je reč o strancima koji se ilegalno nalaze u Austriju, koji imaju pravosnažnu odluka o proterivanju, pri tom nije moguće njihovo vraćanje u zemlju porekla, a imaju dovoljnu vezu sa Srbijom odnosno preko balkanske rute su putovali preko Srbije u EU.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR