Glas Javnosti

Коронавирус преживљава на различитим површинама, а колико остаје у ваздуху?

Vesti
Autor: n1info.com

Коронавирус на неким површинама може да преживи данима, а у ваздуху се може задржати сатима, показали су резултати новог истраживања које је финанцирала америчка влада.

Научници су открили да вирус САРС-ЦоВ-2, који прузрокује болест названу ЦОВИД-19, има способност преживљавања ван тела сличну његовом претходник који је проузроковао САРС.

Како је САРС 2002. и 2003. остао на нивоу епидемије, а коронавирус се брзо претворио у пандемију, научници мисле да неки други фактори објашњавају ту разлику, попут раширенијег преноса актуалног коронавируса међу асимптоматским особама.
Нова студија објављена је у медицинском часопису “Нењ Енгланд Јоурнал оф Медицине - НЕЈМ”, а спровели су је научници из Центара за контролу и превенцију болести - ЦДЦ, у сарадњи са научницима са универзитета УЦЛА и Принстон.

Установљено је да се нови коронавирус на бакру задржава и до четири сата, на пластици и нерђајућем челику два до три дана, на картону до 24 сата.

Тим стручњака у истраживању је користио небулизатор, посебан уређај који обезбеђује дисперзију лекова у ваздуху и на тај начин опонаша особу која кашље или кија.

Откривено је да се вирус претворио у аеросол, што значи да су се његове честице задржавале у ваздуху око три сата.

Студија је први пут објављена прошле недеље на медицинској интернет страници пре службене објаве и пре рецензије и привукла је велику пажњу стручњака.

Вируси се претежно преносе капљичним путем док особа кија и кашље и као такви се у ваздуху задржавају само неколико секунда. Критичари студије питају се да ли је небулизатор успео прецизно да опонаша људски кашаљ или кијање.

Али постоје и други докази који указују на то да вирус може постати аеросол, мада у ретким околностима.

Поређење са САРС-ом
Студија кинеских научника чији су резултати објављени прошле недеље и још чекају рецензију, упућују на то да су аеросолне капљице које могу да садрже коронавирус пронађене у купатилима пацијената у болници у Вухану, јер се вирус ширио и путем столице.

Аеросолни облик САРС-а био је одговоран за заразу стотине људи у хонгконшком апартманском комплексу 2003. године, када се садржај канализационе цеви излио у вентилациони систем.

Стручњаци који су спровели студију за НЕЈМ сличне су тестове спроводили на вирусу САРС-а утврдивши да се два вируса понашају слично.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR