Glas Javnosti

VLADIKE SPC MORAJU U IZOLACIJU DA SE NE ZARAZE

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Odlukom Vlade Srbije od danas u 10 sati zabranjen je izlazak na ulice građanima starijim od 65 godina, zbog širenja koronavirusa, budući da su stariji posebno ugrožena kategorija u ovoj pandemiji. Jedna od institucija koja je najviše na udaru virusa i ovih mera je Srpska pravoslavna crkva, budući da većina njenih episkopa ima više od 65 godina, i spada u ugroženu kategoriju građana.

 
Istražili smo koje sve vladike će morati da ostanu u kućama do daljnjeg, i da izbegavaju kontakt sa spoljašnjim svetom.

MORAJU U IZOLACIJU:

Patrijarh Irinej, svetovno Miroslav Gavrilović, rođen je u Vidovi kod Čačka, 28. avgusta 1930, godine. Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, 45. po redu, moraće u izolaciju, jer ima 89 punih godina.

foto: Espreso.rs
Vladika Nikanor (svetovno Veljko Bogunović, Medviđa kod Benkovca, 20. avgust 1952) episkop banatski, takođe će morati u izolaciju, jer ima 67 punih godina.

Vladika Irinej (svetovno Mirko Bulović, Stanišić kod Sombora, FNRJ, 11. februar 1947) episkop je bački. I on će morati u izolaciju, jer ima pune 73 godine.

 

Vladika Ignatije (svetovno Dobrivoje Midić, Knez Selo kod Niša, 17. oktobar 1954) episkop je požarevačko-braničevski i redovni profesor dogmatike na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, za čijeg dekana za period od 2018. do 2021. godine je izabran 26. juna 2018. godine. I ovaj vladika SPC će morati u izolaciju, pošto ima punih 65 godina.

Vladika Milutin (svetovno Mihailo Knežević, selo Mijači kod Valjeva, 10. januar 1949) episkop je valjevski. Moraće u izolaciju, pošto je napunio 71 godinu.

Vladika Pahomije (svetovno Tomislav Gačić, Čečava kod Teslića, 17. oktobar 1952) episkop je vranjski, i od danas je u izolaciji, pošto ima 67 punih godina.

 

Vladika David (svetovno Miroslav Perović; Đurakovac, FNRJ, 17. jul 1953) episkop je kruševački i vanredni profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. I ovaj crkveni velikodostojnik od danas je u izolaciji, jer ima punih 66 godina.

Vladika Vasilije (svetovno Vaso Vadić, Opsječko kod Čelinca 10. decembar 1946) episkop je sremski, i još jedan je vladika koji ne sme na ulicu, pošto ima pune 73 godine.

Vladika Lavrentije (svetovno Živko Trifunović, Bogoštica kod Krupnja, 27. januar 1935) episkop je šabački i jedan od najstarijih u SPC, sa punih 85 godina, te će i on morati u izolaciju.

 

Vladika Jovan (svetovno Jovan Mladenović, Dobrače kod Arilja, 11. septembar 1950) episkop je šumadijski, takođe će u izolaciju, pošto ima 69 godina.

NE MORAJU U IZOLACIJU:

Vladika Teodosije (svetovno Živko Šibalić, Čačak, 29. jun 1963) episkop je raško-prizrenski. Ima 57 godina, pa ne mora u izolaciju.

 

Vladika Ilarion (svetovno Bojan Golubović, Zaječar, 1974) episkop je timočki i jedan od najmlađih vladika. On neće morati u izolaciju, jer ima 46 godina.

Vladika Justin (svetovno Miroslav Stefanović, Čačak, 26. maj 1955) episkop je žički. Pošto 26. maja puni 65 godina, tek tada će morati u izolaciju. Nadajmo se da će do tada proći vanredno stanje i pandemija.


Vladika Arsenije (svetovno Milomir Glavčić, Vršac, SFRJ, 10. mart 1978) episkop je niški. On neće morati u izolaciju, ima svega 42 godine.

Vladika Atanasije (svetovno Svetko Rakita, Janj kod Šipova, 7. novembar 1957) episkop je mileševski. Neće morati u izolaciju, jer ima 62 godine.

Izvor: Espreso

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR