Glas Javnosti

USKORO VAKCINA PROTIV KORONE ZA DECU: Fajzer započinje TESTOVE za uzrast mlađi od 12 godina

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Američke kompanije Fajzer i Biontek započele su testiranje vakcine protiv kovida 19 kod za decu mlađu od 12 godina pa se nadaju da će proširiti imunizaciju na taj uzrast do početka 2022. godine.

Portparolka Fajzera Šeron Kastiljo potvrdila je da su dobrovoljcima u ranoj fazi ispitivanja prve doze vakcine date u sredu. Agencija navodi da Fajzer i Biontek planiraju da u početku testiraju bezbednost svoje vakcine u tri različite jačine, od 10, 20 i 30 mikrograma tokom ispitivanja u dve faze sa 144 učesnika.

Kompanije planiraju da kasnije prošire ispitivanja sa 4.500 učesnika u kojima će testirati bezbednost, podnošljivost i imunološki odgovor koji generiše vakcina, verovatno merenjem nivoa antitela kod mladih ispitanika

Kastiljo je rekla da se u Fajzeru nadaju da će imati podatke ovog ispitivanja u drugoj polovini 2021. godine, a Fajzer je već testirao vakcinu na deci od 12 do 15 godina i kompanija očekuje da će te rezultate imati narednih nedelja.

Vakcinu Fajzera i Bionteka odobrili su američki regulatori krajem decembra za ljude starije od 16 godina, a skoro 66 miliona doza vakcine primenjeno je u SAD zaključno sa jučerašnjim podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, navodi agencija.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR