Glas Javnosti

U Srbiji se od korone oporavile 443 osobe

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Iako se u Srbiji otvaraju nova žarišta, generalno gledano, brojke i trenutna situacija signaliziraju nam da treba da budemo optimistični. Naime, prema poslednjim informacijama koje su saopštene danas, u Srbiji se od korona virusa od početka epidemije oporavilo 443 zaraženih osoba.

Dobra vest je i da smrtnost usled ovog oboljenja opada. Ona danas iznosi 1,93 odsto, dok je juče i pretnodnih dana taj procenat iznosio preko 2 odsto.

Osim toga, kako je danas najavio epidemiolog iz KC Niš, dr Branislav Tiodorović, uskoro će iz niških bolnica biti otpušteno skoro 200 osoba koje su se oporavile od korona virusa.

 - Danas imamo situaciju koja nam otvara dobru prognozu, mnogo bolju epidemiološku situaciju i procenu. Očekujemo da ćemo iz KC i privremenih bolnica otpustiti skoro 200 ljudi - rekao je Tiodorović.

Kako je istakao, to se do sada nije dešavalo.

 - Istekao je period njihovog nadzora i ako se sve tako dobro nastavi, pod uslovima da i u drugim instituacijama disciplina bude na najvišem nivou, imaćemo bolju situaciju - naglasio je Tiodorović.

Govoreći i o broju osoba koje su se oporavile, dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica dirkektora Intituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", kaže da je cilj da se svi takvi pacijenti što pre puste kućama.

- Napomnjem, svi pacijenti za koje je utvrđeno da imaju indikaciju da im se uzmu kontrolni nalazi, biće što pre testirani u narednom periodu. Oni jesu prioritet jer želimo da građani koji su se izborili sa ovom bolešću što pre odu svojim kućama, a i da oslobode kapacitete za one kojima će biti potreban bolnički smeštaj - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

 Ona je istakla da će broj osoba koji se otpuštaju narednih dana biti sve veći, kao i da će javnost redovno obaveštavati o tome.

Nedimović: Iz KC Niš optuštena 21 osoba
U svojstvu predsednika Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug, Branislav Nedimović danas je komentarisao situaciju u ovom delu zemlju, a ono što je takođe dobra vest, to je da je sa Infektivne klinike KC Niš do sada otpušten 21 pacijent koji je izlečen od novog virusa korona.

Odgovarajući na pitanja novinara u Nišu da li ima dovoljno medicinskog osoblja u Nišu, Nedimović je kazao da za sada ima i da postoji plan da se to pitanje reši, ako bude bilo potrebno.

- Juče je u KC Niš počelo potpisivanje ugovora o angažovanju 120 lekara i 90 medicinskih sestara i tehničara - rekao je Nedimović.

Izvor: Blic

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR