Glas Javnosti

U evropskim zemlja krenulo testiranje eksperimentalnih lekova za korona virus

Korona virus
Autor: Глас јавности

Lečenjem će biti obuhvaćeno 3.200 pacijenata u Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Španiji

Francusko ministarstvo zdravlja saopštilo je da u najmanje sedam evropskih zemalja počelo je kliničko ispitivanje tokom kog će biti testirana četiri eksperimentalna leka za korona virus. 

Četiri leka koja će biti ispitana na 3.200 pacijenata su remdesivir, lopinavir u kombinaciji sa ritonavirom, a poslednji može da se kombinuje sa beta interferonom i hidroksiklorokin, navodi se u saopštenju INSERM-a, organizacije zadužene za medicinska istraživanja u Francuskoj.

Remdesivir je eksperimentalni antivirusni lek koji je prethodno testiran za lečenje ebole. Razvila ga je velika biotehnološka kompanija “Gilead Sciences”, a na njemu radi od 2009. godine, prenosi Index.

Klorokin je lek protiv malarije koji je odobren posle Drugog svetskog rata. Lopinavir u kombinaciji sa ritonavirom dobro deluje u kontroli infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV) i mogao bi da bude delotvoran u lečenju korona virusa.

Lečenjem će biti obuhvaćeno 3.200 pacijenata u Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Španiji, a možda i u drugim zemljama, kao i najmanje 800 ljudi u Francuskoj koji su hospitalizovani zbog infekcije koronavirusom - dodaje francuski institut za medicinsko istraživanja.

Od kada se u Kini pojavio koronavirus, Didije Raul, direktor Infektivne klinije u Marseju zagovara primenu klorokina u lečenju bolesti. On je podstakao sumnju kod mnogih drugih lekara koji misle da ispitivanje koje je sproveo na 24 pacijenta ne odgovara svim potrebnim kriterijumima.

Drugo međunarodno ispitivanje sprovodi se se pod pokroviteljstvom Svetsje zdravstvene organizacije pod nazivom Solidarnost, navodi INSERM.

Da podsetimo, medicinski radnici nedavno su saopštili da je jedan pacijent koji je oboleo od korona virusa ozdravio pošto mu je dat eksperimentalni lek “Remdesivir”.

- Imamo prvu osobu koja je ozdravila pošto je bila tretirana eksperimentalnim lekom - izjavio je tada primarijus klinike za infektivne bolesti bolnice San Martino u Đenovi Mateo Baseti na konferenciji za novinare.

(Izvor: Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR