Glas Javnosti

Tramp odobrio stari lek za lečenje korona virusa

Korona virus
Autor: Novosti

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u četvrtak da je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila Hidroksihlorokin kao prvi lek protiv korona virusa.

Hidroksihlorokin se koristi za lečenje nekih tipova malarije još od 1955. godine, kao i za pomoć obolelima od artritisa, lupusa i nekih drugih bolesti.  Nije skup lek u zemljama naročito zahvaćenim malarijom, a mesečna cena tretmana tim lekom ne prelazi četiri do pet dolara (500 dinara) dok je u SAD cena nešto viša, oko 25 dolara mesečno (nešto manje od 3.000 dinara). Lek se isporučuje u pilulama.

Sve to zvuči veoma ohrabrujuće, naročito zato što bi tretman COVID-19 bolesnika mogao da počne odmah, pošto je lek dugo u upotrebi i dobro su poznate njegove loše strane, dok bi neki novi lek morao da prođe kroz riguroznu proceduru koja bi utvrdila ima li on nekih dodatnih negativnih efekata za neke kategorije bolesnika. Neželjeni efekti hidroksihlorokina su, naravno samo kod nekih pacijenata, povraćanje, glavobolja, problemi sa vidom i opšta slabost, što sve zajedno i ne zvuči strašno u poređenju sa opasnošću koju nosi virus korona.

Ostaje “samo” pitanje da li je hidroksihlorokin efikasan lek od COVID-19. Prvi rezultati kliničkih testiranja su ohrabrujući.

Doktor Didijer Raul sa francuskog univerziteta, objavio je preliminalne rezultate lečenja na uzorku od 36 pacijenata zaraženih korona virusom. Prema njegovom radu, koji još nije objavljen u nekom naučnom časopisu, već je u toku procesa recenzije od tih 36 pacijenata kojima je testovima potvrđeno prisustvo COVID-19, njih šest nisu pokazivali nikakve simptome, 22 su imali infekciju respiratornog trakta a kod osam je infekcija zahvatila pluća.

Početkom marta, 20 od ovih pacijenata je (u bolničkim uslovima) dobijalo 600 miligrama leka, a neki od njih i (takođe poznat i odobren) antibiotik azitromicin, koji se inače koristi za lečenja bakterioloških upala pluća. Preostalih 16 pacijenata je dobijalo placebo, kao kontrolna grupa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR