Glas Javnosti

SZO: Šest uslova koje morate ispuniti da biste ublažili mere zaštite

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus istakao je da je koronavirus 10 puta smrtonosniji od pandemije gripa 2009, i naveo šest uslova koji moraju biti ispunjeni da bi vanredne mere eventualno popustile.

“Iza nekih država i zajednica je nekoliko nedelja socijalnih i ekonomskih ograničenja. Neke zemlje razmišljaju kada mogu ukinuti ta ograničenja; druge razmišljaju hoće li ih i kada uvesti. U oba slučaja ove odluke moraju pre svega da se temelje na zaštiti ljudskog zdravlja i budu vođene onim što znamo o koronavirusu i kako se on ponaša”, poručio je šef SZO.

Prema njegovim rečima, “koronavirus je 10 puta smrtonosniji od pandemije gripa 2009. godine”, a kako je u pitanju novi virus, stručnjaci “stalno uče i prilagođavaju strategiju najnovijim dostupnim podacima”.

“Možemo delovati samo na ono što znamo. Dokazi iz nekoliko zemalja daju nam jasniju sliku o ovom virusu, kako se on ponaša, kako ga zaustaviti i kako ga lečiti. Znamo da se kovid-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan – deset puta smrtonosniji od pandemije gripa 2009. godine”, rekao je Gebrejesus i konstatovao da se u nekim zemljama broj slučajeva udvostručuje na svaka 3-4 tri dana i da krivulja koronavirusa ide gore mnogo brže nego kad se spušta.

“Restriktivne mere moraju se ukidati polako i kontrolisano”, istakao je na virtuelnoj pres konferenciji iz Ženeve, i izneo šest uslova za zemlje koje razmišljaju o ublažavanju mera.

Prvi je da je prenošenje virusa pod kontrolom.

Drugi – da postoje kapaciteti zdravstvenog sistema za otkrivanje, ispitivanje, izolovanje i lečenje svakog slučaja i praćenje svakog kontakta.

Treći – da se rizik od izbijanja svodi na minimum u posebnim uslovima poput zdravstvenih ustanova i staračkih domova.

Četvrti – da su preventivne mere na snazi na radnim mestima, u školama i drugim mestima u kojima ljudi najviše borave.

Peti – da se uvezenim rizicima može upravljati.

I šesti – da su zajednice potpuno informisane, angažovane i osnažene za prilagođavanje “novim pravilima”.

Ublažavanje mera ove nedelje počinje u Austriji i Španiji, a i u Sloveniji neke kompanije i prodavnice od utorka nastavljaju s radom. U Nemačkoj su stručnjaci predložili vladi postepeno ukidanje mera, uključujući ponovno otvaranje škola, vrtića, restorana i prodavnica, kao i ukidanje zabrane putovanja.

SZO ipak upozorava da bi prerano ukidanje restriktivnih mera moglo da dovede do “fatalnog povratka” epidemije ako se naglu ukinu mere izolacije.

“Era globalizacije znači da će se rizik ponovnog pojavljivanja kovida-19 nastaviti. Na kraju, potrebno je otkrivanje i distribucija sigurne i delotvorne vakcine kako bi se u potpunosti prekinula transmisija”, naglasio je Gebrejesus.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR