Glas Javnosti

Srbija ima novog heroja: Obolela beba stara samo sedam dana pobedila korona virus

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U niškom Kliničkom centru izlečena je beba obolela od korona virusa po rođenju, koja se borila protiv opake zaraze dvadeset dana i postalo najmlađi pacijent u ustanovi.

- Dete su sa simptomima kovida 19 u našu zdravstvenu ustanovu doveli roditelji, virus je laboratorijski potvrđen, pa smo odmah primenili svu terapiju predviđenu protokolom za lečenje ove zarazne bolesti. Posle dvadeset dana terapije, beba se uspešno oporavila. To dete je najmlađi pacijent koji je zbrinut u niškom Kliničkom centru – saopštila je Anđelka Slavković, direktor Klinike za dečju hirurgiju, koja obavlja i dužnost koordinatora dečje Covid bolnice.

Ona je kazala da su se tokom prošle nedelje porodile tri žene pozitivne na kovid 19.

- Sva deca su dobro, očekujemo još jedan porođaj trudnice sa kovidom 19 – izjavila je Slavković.

Prema njenim rečima, dečja kovid bolnica je trenutno u stanju mirovanja jer ima samo četvoro malih pacijenata, ali je u stanju pripravnosti zbog polaska mališana u školu.

- Posle desetak dana od polaska u školu, može se očekivati porast obolelih i među decom, ali smo mi spremni za taj talas. Dobili smo i novu opremu od kriznog štaba da bismo spremno dočekali tu situaciju –rekla je Slavković.

Dobro je i beba koja je bila 25 dana na respiratoru

Kako saznajemo u niškom Kliničkom centru, dobro se oporavlja i beba koja je 25 dana bila na respiratoru. Tridestčetvorogodišnja žena iz Vranja, rodila je mališana teškog samo 900 grama 27. jula, nakon čega je preminula.

- Mališan je skinut sa respiratora, počeo je da dobija na težini, sada ima 1.500 grama, pomalo jede ali je i dalje pod antibiotskom terapijom – kazala je Slavković.

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR