Glas Javnosti

ŠOKANTNA OTKRIĆA NAUČNIKA! Uočena OŠTEĆENJA NA MOZGU nalik onim nakon moždanog udara, lekari potpuno ZAPANJENI!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Obdukcijama preminulih od kovida-19 otkrivene su brojni detalji o raširenim upalama i oštećenjima u moždanim tkivima i to bi moglo da pomogne u razumevanju brojnih neuroloških simptoma koji su se pojavili kod pojedinih pacijenata, a u koje spadaju: glavobolje, gubitak pamćenja, vrtoglavice, slabost i halucinacije pa čak i ozbiljniji napadi i moždani uradi.

Pojedine procene ukazuju da bi i do 50 odsto hospitalizovanih pacijenata sa kovidom-19 moglo da ima neurološke simptome koji ih ometaju da obavljaju uobičajene obaveze, poput spremanja obroka. Novi izveštaj o ovoj vrsti simptoma i uticaju korone na mozak objavljen je u časopisu New England Journal of Medicine.

“Bili smo potpuno iznenađeni. Prvobitno smo očekivali štetu koja je uzrokovana nedostatkom kiseonika”, rekla je doktorka i klinička direktorka Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) Avindra Nat i dodala: “Umesto toga, videli smo multifokalna područja oštećenja koja su obično povezana sa moždanim udarima i neuroinflamatornim bolestima.”

Istraživači NIH-a, među kojima je i lekar Myoung-Hwa Lee, pregledali su moždana tkiva 19 preminulih osoba od kovida. Imali su od pet do 73 godine, a mnogi su bili izloženi riziku od ozbiljnijeg oblika korone, jer su bolovali od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Uz MRI mikroskopiju tim lekara identifikovao je 10 pacijenata s abnormalnostima u mozgu. Mikroskopsko istraživanje otkrilo je hiperintenzitete – svetle mrlje na mikrografskoj slici uzoraka mozga, za koje je fluorescentna mikroskopija pokazala da je u pitanju fibrinogen koji je cureo (fibrinogen je protein krvi).

T-ćelije i moždane specijalizovane imunološke ćelije, mikroglija, okruživale su ta mesta kod velikog broja pacijenata, bilo je i tamnih područja zgrušanog krvarenja, što je navelo naučnike da zaključe da su ti pacijenti doživeli višestruka, mini- moždana krvarenja – vrstu oštećenja koja su obično povezana sa upalom u mozgu.

“Vrlo male krvne žile u mozgu su curile”, rekla je Nat.

 Važno je napomenuti da nisu samo oni ozbiljno bolesni pacijenti koji zahtevaju intenzivnu negu ili imaju već određene bolesti, pokazali neurološke simptome.

“Videli smo ovu grupu mlađih ljudi bez konvencionalnih rizika koji imaju moždane udare i pacijenata s akutnim promenama u mentalnom statusu koje nisu drugačije objašnjene”, rekao je neurolog sa Uniiverziteta Liverpul Benedikt Majkl pre nekoliko meseci.

(Glas javnosti/Blic žena)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR