Glas Javnosti

Sada nema ozbiljnog razloga za zatvaranje Beograda

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da u ovom trenutku nema "ozbiljnog razloga" za zatvaranje Beograda, jednog od žarišta koronavirusa, a da eventualno uvođenje mere zabrane kretanja od 24 sata ostaje kao "slamka spasa".

-Bilo bi razloga za zatvaranje Beograda kada bismo očekivali neki veliki događaj poput dočeka Nove godine, nama sledi Uskrs, a on se ne slavi na ulicama- kazao je Kon u emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije.

Ocenio je da ta mera ima smisla kada je u pitanju širenje virusa te dodao da se ozbiljno plašio "da se nešto ne desi" u Beogradu i dođe do daljeg širenja, ali da do toga nije došlo.

-Uvođenje celodnevne zabrane kretanja ima smisla u onom trenutku kada epidemija koronavirusa više ne može da se kontroliše i naveo da za dve nedelje apsolutne izolacije virus ne može da opstane- rekao je Kon.

Ipak, kazao je, vlast je ta koja može donosi odluke i uvodi mere, da će u tome imati njegovu i podršku struke i naglasio da su nesumnjivo zabeleženi uspesi u borbi protiv koronavirusa.

Govoreći o predstavljanju najnovijih rezultata testiranja na virus u Srbiji u utorak, Kon je ocenio da kratko vreme trajanja te konferencije predstavlja poziv građanima da se motivišu i pomognu nadležnim u borbi protiv epidemije.

Kon je istakao da bez obzira na to što je, kako je rekao, ovaj dan težak, on ostaje i dalje umereni optimista.

-To je iz razloga što nismo preskočili maksimum od 131 obolelog u jednom danu koji smo imali i zato što nemamo nagli skok - da dupliramo broj obolelih iz dana u dan- kazao je on.

U daljoj borbi protiv epidemije koronavirusa, Kon je naveo da je važno pronaći kontakte već zaraženih kojih je oko 80.000.

Pulmolog Branimir Nestorović izjavio je da zaraženi u Srbiji tretiraju lekom hlorokinom, koji su predložili kineski stručnjaci, a kojeg Srbija ima jer je izvršena nabavka pre početka epidemije.

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR