Glas Javnosti

Rusija šalje najnovije sisteme testiranja Srbiji

Korona virus
Autor: Sputnjik

Ruski državni organ za sanitarni nadzor i kontrolu "Rospotrebnadzor" poslao je svoje najnovije sisteme za testiranje koronavirusa u 13 zemalja sveta.

Prvenstveno su ove sisteme dobile zemlje Evroazijskog ekonomskog saveza i Zajednice nezavisnih država (ZND), kao i Iran, Mongolija i Severna Koreja, a ubrzo se očekuje da će ove testove dobiti i Srbija, kao i Egipat i Venecuela.

Iz "Rospotrebnadzora" tvrde da su ovi sistemi doprineli da se utvrde prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Jermeniji, Belorusiji, Kirgistanu i Uzbekistanu.

Pre nešto više od mesec dana ovi sistemi testirani su od strane kineskih stručnjaka, koji su potom potvrdili da su oni izuzetno efikasni jer se čuvaju na temperaturama od četiri stepeni Celzijusa iznad nule, dok druge treba čuvati na temperaturama od 20 stepeni ispod nule.

Pored toga, instrumenti za dijagnostiku su zasnovani na široko raširenim metodama koje omogućavaju da se otkriju pojedinačne kopije virusa i da se dobiju rezultati u roku od dva do četiri sata.

Za dijagnozu bolesti dovoljno je da se uzme bris čoveka.

Podsetimo, kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV.

Broj zaraženih koronavirusom u svetu popeo se na 276.532, a broj umrlih na 11.418 osoba. Iako virus najviše pogađa starije iz SZO su upozorili da ni mladi nisu nepobedivi.

U Rusiji broj zaraženih iznosi 253, a 12 ljudi se već izlečilo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR