Glas Javnosti

Roditelji muku muče decu na maske da nauče: Saveti stručnjaka...

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Nedavno je na konferenciji Kriznog štaba infektolog Pelemiš izjavio da bi zaštitne maske trebalo svi da nose, uključujući i decu.

Roditeljima je ovaj predlog zadao velike glavobolje. Najviše problema imali su roditelji male dece kojima je jako teško objasniti da treba da idu okolo sa maskama.

Ono što predstavlja još veći problem je što mala deca često guraju ručice i razne predmete u usta pa se roditelji pitaju da li bi nošenje maski moglo da izazove i dodatne zdravstvene probleme.

Psiholog, Nevena Lovrinčević savetuje roditeljima kako i na koji način da komuniciraju sa decom o ovoj temi.

Savetuje da, ukoliko je dete mlađe od pet godina primenite naredna 3 primera u ponašanju:

1.       Ukoliko roditelj nosi masku u propisanim situacijama i predstavi to kao nešto normalno, a zatim skrene pažnju detetu na ljude na ulici koji to isto čine, dete će to tako i prihvatiti, kao nešto uobičajeno i poželjno.

2.       Nikada pred detetom ne prikazujte situaciju kao dramatičnu. Ukoliko ste zabrinuti i uplašeni zbog čitave ove situacije sa koronom, trudite se da ta negativna osećanja ne ističete pred decom.

3.       I za kraj dopustite detetu da odabere masku u boji i dezenu koje samo želi. Tako će mu sigurno lakše biti da je prihvati.

(Glas javnosti/Novas)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR