Glas Javnosti

Počela prva faza testiranja vakcine na koronu!

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

U Velikoj Britaniji počela je prva faza ispitivanja vakcine protiv korona virusa u kojoj je predviđeno da bude vakcinisano oko 1.100 volontera starosti između 18 i 55 godina, od kojih će polovina dobiti vakcinu za Covid 19, a polovina kontrolnu, izjavila je danas Marija Zarić sa Univerziteta Oksford.

Doktorka Zarić, poreklom iz Srbije, koja je član je tima koji radi na tome, rekla je da se ispitivanja rade u tri faze i da u prvoj istraživači testiraju vakcinu kako bi se videlo da li ima nekih neželjenih efekata i da bi ustanovilo koje su doze potrebne.

Upitana o tome kada će se ispitivanje završiti i vakcina biti dostupna, ona je kazala da postoje određene indikacije za to, a koliko će brzo postati dostupna, zavisi od dva faktora - da je bezbedna, da štiti i da je efikasna.

Navela je da će u drugoj i trećoj fazi biti testirano 5.000 ljudi od kojih će polovina primiti Covid vakcinu, a polovina kontrolnu.

Doktorka Zarić kaže i da postoji mogućnost da kada se bude radilo istraživanje efikasnosti vakcine, korona virus možda neće biti toliko prisutan te da neće moći da se kaže da li je vakcina dovoljno efikasna ili ne.

Ističe da se virus pojavio pre četiri meseca i da je za sada nepoznato da li ostavlja dugotrajni imunitet i da će to možda moći da se kaže tek za godinu dana, a mozda i nešto kasnije.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR