Glas Javnosti

Naučnici otkrivaju kako je korona virus nastao

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Kako se novi koronavirus koji uzrokuje bolest Kovid-19 širi našom planetom, a broj obolelih premašuje 339.000, dezinformacije se šire gotovo jednako brzo.

Jedan mit je i da su ovaj virus, nazvan SARS-KoV-2, napravili naučnici i da je pobegao iz laboratorije u Vuhanu u Kini, gde je počela epidemija.

Istraživači su uporedili genom novog koronavirusa sa sedam ostalih koronavirusa za koje se zna da inficiraju ljude - SARS, MERS i SARS-KoV-2, koji mogu da uzrokujuteška respiratorna oboljenja, zajedno sa HKU1, NL63, OC43 i 229E, koji obično izazivaju samo blage simptome, piše "Live Science". Naše analize jasno pokazuju da SARS-KoV-2 nije laboratorijski konstrukt ili namerno izazvan virus", navodi se u članku naučnog časopisa.

Kristian Andersen, vanredni profesor imunologije i mikrobiologije, zajedno sa svojim kolegama pogledao je genetski predložak proteina šiljaka koji štrče na površini novog koronavirusa. SARS-KoV-2 koristi te šiljke da se zakači za spoljne zidove ćelija svog domaćina i potom uđe u te ćelije. Naučnici su pogledali sekvence gena odgovorne za dve ključne karakteristike ovih šiljaka - način na koji se zakače na domaćina te kako omoguće ulazak virusa u ćelije.

Ta analiza pokazala je da se deo šiljka nazvan udica razvio kako bi ciljao na receptor s spoljne strane ljudskih ćelija naziva ACE2, koji učestvuje u regulaciji krvnog pritiska. Virus je toliko efikasan u vezivanju s ljudskim ćelijama da su istraživači rekli kako su proteini šiljaka kod SARS-KoV-2 rezultat prirodne selekcije, a ne genetskog inžinjeringa.

SARS-KoV-2 je usko povezan s virusom koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom, a koji je odjeknuo širom sveta pre gotovo 20 godina

Naučnici su proučavali kako se SARS-KoV razlikuje od SARS-KoV-2. Tu dolazimo do podatka da u kompjuterskim simulacijama mutacije u SARS-KoV-2 ne deluju baš dobro pri pomoći virusu da se veže za ljudske ćelije. Da su naučnici namerno napravili ovaj virus, ne bi odabrali mutacije za koje računarski modeli sugerišu da neće raditi, piše "Live Science". Međutim, ispostavilo se da je priroda pametnija od naučnika, a novi koronavirus pronašao je način da bude potpuno drugačiji od svega što bi naučnici mogli stvoriti, pokazalo je istraživanje prenosi Kliks.

Još jedan dokaz koji upućuje na činjenicu da novi koronavirus nije stvoren u laboratoriji jeste njegova molekularna struktura koja se razlikuje od poznatih koronavirusa. Umesto toga, sastav SARS-KoV-2 najviše podseća na viruse pronađene u šišmišima i ljuskavcima koji su malo proučavani i za koje se nikada nije znalo da ljudima nanose štetu.

Odakle je došao virus?

Istraživačka grupa uvidela je dva moguća scenarija nastanka SARS-KoV-2 kod ljudi. Jedan scenario jeste da smo se zarazili direktno od životinje, kao što je bio slučaj kod SARS-a koji je na ljude prešao sa cibetke ili MERS-a kojim su se ljudi zarazili preko kamile. U slučaju SARS-KoV-2, istraživači sugerišu da je životinja prenosnik bila šišmiš koji je virus prenio na drugu životinju te potom i na ljude. Ta druga životinja mogao bi biti ljuskavac, rekli su naučnici.

U drugom scenariju, sva patogena obeležja virusa razvila su se tek nakon što je virus prešao sa svog životinjskog domaćina na ljude. Neki koronavirusi koji su nastali u ljuskavcima imaju šiljke kojima se kače na domaćina, slično kao kod SARS-KoV-2.

Svi ovi tehnički detalji mogli bi naučnicima pomoći da prognoziraju budućnost pandemije novog koronavirusa. Ukoliko je virus ušao u ljudske ćelije u patogenom obliku, to povećava verovatnoću budućih epidemija. Virus bi još uvijek mogao da cirkuliše u životinjskoj populaciji i ponovno bi mogao preći na ljude, spreman da izazove novu epidemiju. Ipak, manje su mogućnosti za takve buduće epidemije ako virus prvo mora ući u ljudsku populaciju, a zatim evoluirati patogena svojstva, navode istraživači.

 

Izvor: alo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR