Glas Javnosti

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Novozaraženih 1.565, preminulo 38 pacijenata!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Na korona virus testirano je 13.837 građana od kojih je 1.565 novozaraženih, a preminulo je 38 pacijenata.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 178 obolelih.

Podsetimo, dan ranije, na korona virus testirano je 8.901 građanin od kojih je bilo 1.244 novozaražena. Preminuo je 41 pacijent, a na respriatorima bilo 165 obolelih.

Neuroimunolog Boris Šakić, profesor Univerziteta Mek Master iz Hamiltona u Kanadi rekao je da vakcina ne štiti od omikron soja da nemate nikakvih simptoma, ali štiti da ne završite na respiratoru. Šakić objašnjava da je virus kao čičak koji ima svoje male nogice kojima se kači na onog ko prođe pored njega i ta šapica najviše mutira, a veliki broj kompanija je napravio vakcinu koja blokira tu šapicu, ali kineska vakcina je napravljena klasičnim putm, ubrizgava se umrtvljen virus.

Nova omikron-varijanta koronavirusa registrovana je u 40 zemalja. Mnoge evropske zemlje beleže najveći broj novozaraženih od početka pandemije, zbog čega pooštravaju mere za nevakcinisane. Međutim, vest koja je uzburkala svetsku javnost glasi - antitela od delta soja korona virusa ne štite od omikrona i obrnuto, kaže prvi čovek ruskog centra za molekularne genetičke studije. Šta to sada znači, da li su svi koji su stekli antitela posle preležanog kovida 19 bez ikakve zaštite, piše RTS.

Neuroimunolog Boris Šakić, profesor Univerziteta Mek Master iz Hamiltona u Kanadi rekao je gostujući u Jutarnjem programu da je konstatacija ruskog naučnika veoma jaka u ovom času.

- Sigurno da kada se aktivira imunski sistem postoje mnogi mehanizmi koji pružaju otpor virusu koji nisu vezani samo za antitela. Postoje bela krvna zrnca koja se zovu makrofazi koji mogu da ubiju virus u određenoj meri - naveo je Šekić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR