Glas Javnosti

Kon NIJE IZNENAĐEN što je korona ušla u škole, ali ova GRUPA ĐAKA ga posebno brine

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji još nesigurna, jer je virus prisutan i velika je osetljivost populacije.

Slučaj u beogradskoj OŠ "Braće Jerković" gde je već prvog dana škole otkriveno da je jedan učenik trećeg razreda pozitivan na virus korona izazvao je buru u javosti, međutim epidemioog dr Predrag Kon tvrdi da "sa gotovo stopostotnom sigurnošću može da tvrdi da neće biti nikakvih posledica po decu".

 - Situacija je povoljnija nego što je bila, ali je malo verovatno da ćemo se spustiti na nulu. Beograd je u jednom danu imao sedam potvrđenih slučajeva, što je najmanje od 1. juna kada je imao četiri novozaražena - rekao je Kon za TV Pink.


On je naveo da se situacija se stabilizuje, ali da je daleko od toga da možemo da se opustimo. Govoreći o organizovanju koncerata, on je rekao da je jedna situacija kada se sedi, sluša muzika i nosi maska, a da su pritom slušaoci na udaljenosti jedni od drugih.

- Kod pevanja udaljenost treba da bude veća. Kod jakog pevanja uz glasnu muziku, virus se u vazduhu održava. Tu jedna osoba može da zarazi 15 osoba - rekao je Kon.

Govoreći o početku školske godine i to što je virus pojavio kod jednog učenika u školi, on je rekao da će virus sigurno ući u škole, da tu nema zablude, jer virus niko nije zaustavio.

On je naveo da je ceo razred i učiteljica prešli na onlajn nastavu i da to neće imati posledice po ostale učenike u razredu, jer su deca nosila maske, poštovali ostale mere zaštite.

- Slučaj za koji ja znam je asimptomatski. Otac deteta je bolestan, a majka radi u crvenoj kovid zoni, pa je iskoristila priliku da testira dete radi dobrobiti člana porodice. Čitav razred je prebačen na onlajn nastavu, što je prva reakcija. Pokazano je da sistem funcioniše, ubuduće je potrebno da više učestvuju lokalni zavodi za javno zdravlje jer je ovo situacija koja može da se očekuje u bilo kom odeljenju. Ako su se koristile maske, nema razloga za bilo kakvu brigu i neće biti razloga ni za onlajn nastavu - rekao je dr Kon gostujući na TV Pink.

Kada su u pitanju sankcije koje će možda snositi roditelji deteta koje je 1. septembra poslato u školu pozitivo na koronu, Kon kaže da "postoje situacije gde neko namerno i svesno grši, bojkotuje protivepidemijske mere i takva situacija jeste za sankciju", ali da ne smatra da je to ovog puta slučaj.

- Kad se nešto usvoji kao ponašanje, onda nema problema. Ako pridobijemo učenike srednjih škola da budu naši saradici, posao je završen. Veće saradnike od dece do četvrtog razreda nećemo imati, oni su situaciju prihvatili takvu kakva jeste. Ko zna zašto je dobro što smo imali ovakav slučaj prvi dan. Ništa se nije desilo i nastavićemo dalje - zaključuje dr Kon.

Navodi da ga najviše brinu srednjoškolci, koji ne nose maske.

- Kontaktirao sam sa ministrom Šarčevićem. Treba shvatiti mladost, i mora se raditi sa tom decom. Za pet mesta sam dobio informaciju da oni izlaze za vreme odmora, da ne koriste maske, da se to masovno dešava - kaže Kon.

(Glas javnosti/Tanjug/Pink)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR