Glas Javnosti

Какве заштитне маске, када, и како треба да користимо

Korona virus
Autor: Glas javnosti / RTS

На интернету се ових дана појављује све више савета о томе како направити маску у кућној радиности. Предлози стижу из различитих делова света.

Хируршке маске највише се ових дана траже у апотекама, а и на сајтовима за куповину на интернету. Распродају се врло брзо, без обзира на цену, па је већина фирми која их доставља преко интернета, остала без њих пре месец, два, а неке и крајем прошле године.

Kако је маске све теже набавити, а и кад се појаве у апотекама, у тренутку се распродају, на интернету су се појавила упутства о томе како сами да направимо маске за лице и како исправно да их користимо.

„Ако се стави маска, она мора да пријања уз нос, маску не смемо дирати прстима. Уколико смо ставили рукавице да бисмо заштитили руке јер додирујемо на пример држач у градском саобраћају, не смемо том рукавицом дирати маску. Уколико смо је и дирали, кад дођемо негде, где имамо могућност прања руку, скидамо рукавице, перемо руке, скидамо маску и поново перемо руке, јер смо дирајући маску све оно што имамо на рукама, односно на рукавицама, пренели на маску", каже др Ивана Беговић Лазаревић, специјалиста и епидемиолог.

Kоришћење хируршких маски у болницама се увелико разликује од употребе у свакодневном животу. Уколико путујемо градским превозом, маска је пожељна, јер има већи ефекат у затвореном простору где је више људи.

„Маске треба да користе особе које имају респираторне тегобе, оне стављају маску. Маску треба да користе здравствени радници који раде са потенцијално оболелима од коронавируса, да би заштитили себе и остале пацијенте са којима раде", додала је др Беговић Лазаревић.

Важно је имати било какву заштиту, због себе, али и због других. Зато је све више оних који, пратећи упутства са интернета, сами праве маске.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR