Glas Javnosti

Iz Australije povratak očekuje oko 120 srpskih državljana

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Iz Australije u Srbiju do sada je vraćeno oko 50 srpskih državljana, a na povratak očekuje još oko 120 njih - studenata, turista, poslovnih ljudi, ali i onih koji su bili u poseti porodici, izjavio je danas ambasador Srbije u Australiji Miroljub Petrović.

Kaže da avion Er Srbije najverovatnije neće leteti do Australije po naše državljane, ali zato, dodaje Petrović, Ambasada traži načine da ih “prebaci” do Dohe, Frankfurta ili Pariza odakle ih preuzimaju avioni Er Srbije, kao što je to činila i do sada.

Petrović je kazao i da je Ambasada Srbije u toj zemlji dvoje naših državljana uspela da pošalje do Beča, humanitarnim letom Vlade Austrije za svoje državljane.

“Koristimo svaku priliku da naši državaljni dođu do neke tačke, odakle ih avioni naše avio kompanije vrate u Beograd”, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, dvoje naših državljana nalazi se u državi Samoa, u južnom Pacifiku, koji, kaže, čekaju povoljnu priliku da se prvim mogućim letom prevezu do tačake odakle bi mogao da ih preuzme avion Er Srbije.

Govoreći o situaciji u Australiji, Petrović je kazao da je u toj zemlji trenutno ukupno zaraženo 6. 366 ljudi, da je danas potvrđeno 44 novih slučajeva, a da je ukupno testirano više od 360. 000 sumnjivih.

Ambasada, kaže, nema informacije o tome da li je i koliko naših državljana zaraženo, niti o njihovom stanju na eventualnom bolničkom lečenju.

Prema njegovim rečima, Australija je prvi uvezeni slučaj imala 25. januara i da su od tada počele da se primenjuju određene mere, a da su one značajno pojačane sredinom marta, nije uveden policijski čas, ali su za kršenje mera socijalnog distanciranja predviđene visoke novčane kazne.

Kaže da su se mere posebno mogle osetiti proteklog vikenda, zbog naglašenog apela države da građani ostanu kod kuće i suzdrže se od standardnih putovanja tokom Uskrsa.

Osim toga, dodaje, crkve su zatvorene, te se vernici nisu okupljali u verskim objektima za praznik, a tako će biti, kaže ambasador, i za pravoslavni Vaskrs.

“Mitropolija australijsko-novozelandska SPC takođe se strogo pridržava mera i nema službi u crkvama”, rekao je Petrović.

Vaskrs će, kaže on, srpska zajednica proslaviti u krugu porodice, jer su zabranjena komšijska i veća rodbinska okupljanja u dvorištu, dodajući da su i za to zaprećene velike novčane kazne.

Navodi da je u Australiji vrh epidemije prošao i da se razmišlja o ublažavanju mera, ali do daljnjeg mere ostaju.

Upitan da li srpska zajednica u Australiji sprema određenu pomoć za domovinu, Petrović je kazao i da je Ambasada od dana proglašenja vanrednog stanja u Srbiji otvorila poseban račun za uplate u cilju pomoći našoj zemlji u borbi protiv virusa korona.

Kaže da trenutno nije jednostavno naći medicinsku opremu čiji bi izvoz u ovim trenucima bio moguć, ali i organizovati transport, s obzirom da je Australija zabranila izvoz određenih medicinskih oprema koji su ključni u borbi protiv korone.

Navodi i da Ambasada prati situaciju na Novom Zelandu i ostalim državama južnog Pacifika, dodajući da je na Novom Zelandu situacija “vrlo striktna” po pitanju primene mera i da je tamo zaraženo oko 1. 350 ljudi, dok je šest preminulo od posedica novog virusa.

U južnom Pacifiku virus je potvrđen na Fidžiju i Papua Novoj Gvineji, dok u pojedinim državama za sada, dodaje, nema pozitivnih, a to su Samoa, Tonga, Solomonova ostrva i druga.

Govoreći o snabdevenosti zaštitnim maskama i dezinfekcionim sredstvima, Petrović kaže da je od samog početka vlada nestašica za zaštitnim maskama, s obzirom da je tražnja za njima krenula pre pojave virusa, zbog učestalih požara, dok dezinfekcionih sredstava ima.

Zdravstveni sistem se, dodaje, dobro nosi sa pacijentima obolelih od virusa korona i da je, prema podacima iz medija, na raspolaganju još oko 2.200 kreveta za intenzivnu negu i isto toliko respiratora.

Kaže da se to ne može smatrati optimalnih brojem, s obzirom da Australija ima 23 miliona stanovnika, ali su zato otvorene privremene bolnice i bolnički kapaciteti su preraspoređeni.

Ističe i da je veliki broj istraživačkih centara iz oblasti medicine pojačao svoje aktivnosti i već se rade određena ispitivanja i testiranja za lečenje i primenu određenih lekova, ali i na traženju vakcine protiv virusa korona.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR