Glas Javnosti

Engleska proizvodi milion potencijalnih vakcina protiv korone

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Milion doza potencijalnih vakcina protiv koronavirusa, koje su razvili britanskii naučnici, već se proizvodi i trebalo bi da budu dostupne do septembra.

Eksperimentalni proizvod koji je razvio Univerzitet Oksford, pod nazivom "ChAdOx1 nCoV-19", rekombinovani viralni vektor, jedna je od najmanje 70 potencijalnih vakcina za COVID-19 koje razvijaju naučnici širom sveta.

Naučnici sa Oksforda saopštili su i da traže volontere za ranu fazu testiranja. 

-Počeli smo riskantnu proizvodnju vakcina u velikoj količini, ali sa mrežom proizvođača iz čak sedam različitih delova sveta- kaže Adrian Hil, profesor i direktor Instituta Džener na Oksfordskom univerzitetu i dodaje: "Cilj je dobiti najmanje milion doza do septembra, a do tada se nadamo da ćemo imati rezultate testa o efikasnosti".

Tri partnera su u Velikoj Britaniji, dva u Europi, jedan u Indiji i jedan u Kini.

Naučnici kažu da će početni troškovi proizvodnje biti "desetine miliona" funti i priznaju da je rizično početi proizvodnju pre nego što dobiju dokaze o efikasnosti. 

Nisu otkrili pojedinosti o finansiranju proizvodnje vakcina.

Više od 2,14 miliona ljudi zaraženo je koronavirusom u svetu, a umrle su 143.744 osobe, prema Rojtersovim podacima. 

Hilov tim planira da započne bezbednosnu fazu, a zatim prelazna testiranja na odraslim osobama uzrasta od 18 do 55 godina za nekoliko nedelja. 

Zatim će proširiti testiranje na ljude starijeg doba i nadaju se da će u završnoj fazi testirati na 5.000 dobrovoljaca krajem leta.

Hil i njegovi saradnici prilično su uvereni da će testiranja na ljudima dati pozitivne rezultate u zaštiti od zaraze novim koronavirusom.

Priznaju da brojne druge istraživačke ekipe širom sveta rade na razvoju potencijalne vakcine, a samo deo njih će biti uspešan.

Na pitanje kada bi vakcina bila raspoloživa za distribuciju, Hil je rekao, uzevši u obzir sve potrebne faze za odobrenje, da bi se to moglo dogoditi do septembra, kada se nadaju da će već imati pozitivne rezultate.

Izvor: N1

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR